Kultura
0

Večeras počinje 52. Viennale, najveća austrijska filmska smotra

Klix.ba
Najveći austrijski filmski festival Viennale počinje večeras projekcijom domaćeg filma "Amour Fou".

Ova romansa britkog humora prvi je austrijski film na otvorenju nakon pet godina. Na Viennaleu će biti predstavljeno ukupno devet domaćih filmskih uradaka.

Tokom dvije sedmice trajanja festivala bit će prikazano 391 igranih, kratkih i dokumentarnih filmova. Iako će ovog festivala izostati nastupi filmskih zvijezda, zabilježena je rekordna pretprodaja karata. Najtraženije su ulaznice za filmske hitove sa festivala u Kanu i Veneciji kao što su "Dva dana, jedna noć“, "Clouds of Sils Maria" sa Juliette Binoche i Kristen Stewart ili "Birdman“ s Michaelom Keatonom, te film Woodyja Allena "Magic in the Moonlight" ili "Nymph()maniac“ Larsa von Triera.

Ovogodišnje Viennale obiluje temama iz prošlosti. Upravo film koji otvara festival "Amour Fou" je historijska drama o pjesniku Heinrichu von Kleistu, a tu je i film o njemačkom piscu Friedrichu Schilleru "Drage sestre" režisera Dominika Grafa, vestern "The Homesman" Tommy Lee Jonesa, pobjednički film iz Locarna "From What Is Before" itd.

I dokumentarni program prati brojne historijske teme, a jedan program festivala posvećen je kinu iz doba 16-milimetarskog formata prije doba digitalizacije. Režiseru John Ford i glumcu Jean-Luc Godard odata je počast kroz specijalni program i retrospektivu koja se radi u saradnji sa Filmskim muzejom.

Festival će zatvoriti komedija "Turist" švedskog režisera Rubena Östlunda 6. novembra.

Glavna "Bečka filmska nagrada" u vrijednosti od 12.000 eura dodjeljuje se za najbolji domaći igrani i dokumentarni film. Tu je i nagrada "Fipresci" koju dodijeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara, a najčešće ide u ruke mladih režisera za njihove prvijence. Austrijski dnevni list "Standard" dodijeljuje nagradu publike.

Organizatori očekuju oko 96.000 posjetilaca, saopćio je Compress Sarajevo.