Treća po redu
95

Večeras otvaranje izložbe Udruženja Dictum Factum: Maglaj kakvog smo voljeli

Piše: L. K.
Večeras je svečano otvorenje treće izložbe iz ciklusa Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli. Izložba ove godine nosi naziv "Nekad i sad" i bavi se rekonstrukcijom portreta heroja i antiheroja maglajskog vremena.

Otvorenje će se održati u Vili Bjanca u Bosanskoj ulici u Maglaju, a izložba će trajati do 6. oktobra svakim danom od 18 do 21 sat. Kao počasni laureati ove godine pojavit će se i Lepa Brena i Emir Hadžihafizbegović. Upravnik odbora Dictum Factum Adi Softić kaže kako su tražili ljude koji su istovremeno nekima heroji, a nekima antiheroji.

"Lepa Brena je bila i ostala najveća ženska muzička zvijezda ovih prostora, o čemu svjedoče i prijeratne, ali i poslijeratne statistike o broju prodanih ploča. Za Maglaj je vezuju posebne uspomene na naš muzički festival na kojem je učestvovala, kao i izgradnja kuće porodici Jović koju je gospođa Jahić podigla od sredstava prikupljenih od humanitarnog koncerta u našoj dvorani", rekao je Softić.

"O Emiru Hadžihafizbegoviću je suvišno govoriti zašto dolazi. Ne postoji nijedan regionalni glumac pored njega koji je dobio Zlatnog lava u Veneciji i glumio u filmovima koji su osvajali festivalske nagrade i nominacije za Oscara. Ono što je važno jeste da su gospođa Jahić i gospodin Hadžihafizbegović prijatelji već trideset godina i njima, kao ni nama, nije važno da li se pjeva ili peva", dodaje on.

Vilu Bjancu niko nije posjetio već skoro tri decenije te ju je prije koristilo preduzeće pod nazivom 22. decembar. Cilj izložbe je da predstavi ljude koji su gradili i još uvijek grade Maglaj te su tako ostavili neizbrisive tragove u kulturi, sportu i svakodnevnici. Na izložbi će biti prikazane rekonstrukcije portreta heroja i antiheroja maglajskog vremena.

Također, 6. oktobra će biti organizovana večer prijateljstva za sve mlade ljude te će se izložba oficijelno zatvoriti i samim tim počinju pripreme za narednu izložbu koja će Maglaju donijeti upis u Guinnessovu knjigu rekorda.