Kultura
0

Večeras otvaranje četvrtog Balet Festa Sarajevo

FENA
Retrospektivnom izložbom fotografija "Umjetnost za život" Fuada Foče i izvedbom baletne predstave Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke "Shut up & dance" večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti otvoren četvrti Balet Fest Sarajevo (BFS) koji će trajati do 28. septembra.

Ovogodišnji festival donosi još dvije baletne predstave i to u izvedbi baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo "Mare Nostrum" u koreografiji Davidea Bombana koja će biti izvedena 24. septembra te predstavu "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta Beograd rađena po motivima istoimenog filma u koreografiji Staše Zurovca koja će biti odigrana 25. septembra.

Umjetnička direktorica Festivala Edina Papo napomenula je na današnjoj pres-konferenciji da će ovogodišnji festival pratiti brojni umjetnici iz regije i Evrope, a posebno zadovoljstvo je izrazila činjenicom su dio Balet Festa i sarajevski baletni umjetnici.

Napomenula je to posebno zbog toga što je ovaj sarajevski Balet Fest jedini ovakav u BiH, a vjerojatno i u regiji po ovom principu, zbog čega je izrazila i posebnu zahvalnost svima koji su pomogli da se realizira ideja Balet Festa.

Foto: FENA
Foto: FENA

Izvršna producentica Festivala Lejla Čamo je danas predstavila koreografa baletne predstave "Shut up & dance" koji je ujedno i direktor Baleta HNK "Ivan pl. Zajc" Ronalda Savkovića naglašavajući da se radi o inovativnom umjetniku koji je elektronsku muziku spojio s baletnim pokretom što ga čini istinskim svjetskim baletnim umjetnikom.

Govoreći o ovoj predstavi Savković je napomenuo da je projekat "Shut up & dance" nastao u Berlinu prije šest godina kada je odlučeno da se novim konceptualnim idejama spajaju stvari za koje se smatralo da su nespojive.

"Kad sam postao ravnatelj HNK-a u Rijeci uz moje kolege shvatio sam da Rijeka treba novi i suvremeniji val koji će okrenuti cijelu Rijeku u jednom pokretu. Smatram da smo donekle u tome i uspjeli", pojasnio je Savković.

Novinarima se danas obratila i poslovna direktorica HNK "Ivan pl. Zajc" Ana Lučić koja je izrazila nadu da će ova saradnja biti samo početak buduće uspješne saradnje baletnih umjetnika dvije zemlje.

Balet Fest Sarajevo predstavit će i gala koncert prvaka i solista baleta Državnog akademskog teatra Opere i Baleta Ekaterinburg iz Rusije, a Festival će pratiti i radionice koje će držati primabalerina, baletni majstor i pedagog Emina Minka Kamberović.