Kultura
0

Večeras otvaranje 11. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo-X
Svjetskom premijerom bh. filma "Dobro uštimani mrtvaci" u režiji Benjamina Filipovića večeras će biti otvoren 11. Sarajevo Film Festival, najveća filmska smotra u regiji.

"Dobro uštimani mrtvaci" svjetsku premijeru će doživjeti večeras u 20. sati u Narodnom pozorištu, dok će pola sata kasnije film Benjamina Filipovića publika moći vidjeti u ljetnom kinu Heineken Open Air. Sve karte za ovu projekciju, a i za sve projekcije bh. filmova, su rasprodane.

Reditelj Benjamin Filipović rekao je uoči premijere svog filma da Dobro uštimani mrtvaci imaju “modernu pripovjedačku dramaturšku konstrukciju, blisku postmodernističkom konceptu”, prenosi Oslobođenje.

“Mrtvaci nemaju namjeru da ljudi iz kina izlaze u suzama ili hvatajući se za stomak zbog smijeha. To je duhovit, vrlo komunikativan film, otvoren za saradnju sa gledaocem, koji lako dolazi do publike, groteskan u mjeri u kojoj je vrijeme i prostor u kojem živimo groteskan, ali i emotivan. Kao što bi rekao Ivan Lovrenović, smiješno-tužna groteska u nekoliko slika o današnjem životu u BiH”, rekao je za Oslobođenje Filipović.