Kultura
1

Večeras najavni koncert za 18. sarajevske večeri muzike

FENA
Dom oružanih snaga BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dom oružanih snaga BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Koncertom studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod nazivom "Ususret SVEM-u" večeras će u Domu Oružanih snaga BiH početi 18. sarajevske večeri muzike (SVEM), dok je zvanično otvaranje ovog festivala najavljeno za sutra, 9. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo prvom izvedbom Requiema op. 48 francuskog kompozitora Gabriela Faurea na sarajevskoj sceni.

Festival koji organizira Fondacija za muzičku umjetnost trajat će do 12. maja, donoseći niz koncerata klasične muzike koji će pored Narodnog pozorišta, biti održani i u Bosanskom kulturnom centru i Domu Oružanih snaga BiH.

Osim spomenutih koncerata, na programu će se naći i koncert svjetski poznatog svirača lutnje Edina Karamazova uz Kvartet Krakovske filharmonije, kao i njegova radionica sa studentima Muzičke akademije, te koncert Simfonijskog orkestra RTV Slovenija.

Direktorica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije posebno zadovoljstvo što se nakon toliko godina u Sarajevu ponovo realizira ovaj prvi festival klasične muzike u BiH, te što će u njemu aktivno učestvovati i Sarajevska filharmonija.

Gostujući dirigent iz Ankare Rengim Gökmen istaknuo je da Requijem kojim će biti otvorene Sarajevske večeri muzike spada u jedno od četiri remek djela klasične muzike, uz one Mozarta, Verdija i Dvoržaka.

"Tekst ovog requijema ima notu mistike, to je elegija o smrti, ali u odnosu na druge, ovaj se requijem izvodi u koncertnim dvoranama, a ne vjerskim objektima. Za mene je veliki izazov izvesti ovo djelo na sarajevskoj sceni, a samo sam jednom do sada dirigirao njegovom izvedbom", kazao je Gökmen.

Potcrtao je da mu je ovo drugi put da sarađuje sa Sarajevskom filharmonijom, najavljujući jako lijepu večer i krasan koncertni program. On je mišljenja da postoje dvije stvari koje povezuju sve ljude svijeta - sport i umjetnost, te da i buduća saradnja treba biti zasnovana na ideji izgradnje prijateljstva i mira među svim nacijama.

Kao solisti na ovom će koncertu nastupiti sopranistica Aida Čorbadžić i bariton Ljubomir Puškarić iz Zagreba, koji su saradnju s maestrom Gökmenom ocijenili odličnom te potcrtali da ih posebno raduje učešće u izvedbi ovako vrhunskog djela.

Predsjednik Fondacije za muzičku umjetnost Ninoslav Verber ističe da će 18. SVEM biti otvoren spomenutim Requijumom jer je riječ o Danu pobjede nad fašizmom i Danu Evrope, kao i činjenici da nikada još nije izveden na sarajevskoj sceni.

Na festivalu će, uz orkestar Sarajevske filharmonije, učestvovati i Hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo.