Kultura
64

Večeras na SCMF: Virtuozni solisti MAS na finalnom koncertu gudačkog orkestra

Klix.ba
Šesto po redu izdanje Sarajevo Chamber Music Festivala večeras će sa početkom u 20:00 sati, u dvorani Doma Oružanih snaga BiH, predstaviti pretposljednji koncert na kome će nastupiti Belma Alić, Chris Finckel, Bernard Rose, Deborah Wong, Mirna Mlikota uz gudački orkestar MAS.

Na koncertnom programu će se naći djela Antonija Vivaldija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Milana Prebande i Astora Piazzole. Uvodno predavanje u koncertni program dat će dr. Ivan Čavlović, u 19:15 sati.

Vrhunski solisti donijet će bez sumnje u Dom oružanih snaga atmosferu pravog gala koncerta. Belma Alić je diplomirala 2004. godine u klasi prof. Yevgenyja Xaviereffa na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi, kao i doktorski studij 2016. godine, umjetnička je rukovoditeljica Kamernog gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu. Kao čelist Manhattan String Quarteta, Chris Finckel se pojavio na mnogim svjetskim pozornicama kamerne muzike i izuzetno je cijenjen zbog posvećenosti izvedbama savremene umjetničke muzike gdje je učestvovao u premijernim izvedbama djela preko 150 kompozitora.

Bernard Rose, američki pijanista, koji je svoje studije završio na Columbiji i Julliard Schoolu, vrsni je kamerni muzičar i veoma cijenjen pedagog čiji su studenti ostvarili zavidan uspjeh u najširim internacionalnim prostorima.

Violonisticu Deborah Wong karakteriše izuzetna sposobnost sviranja stilski različitih perioda, što je sarajevska publika već imala priliku da čuje kroz prethodna izdanja SCMF-a, nastupajući sa Manhattan String Quartetom, već šestu godinu učestvuje kao izvođač i predavač u okviru SCMF-a.

Pored navedenih umjetnika izvođača, publici Doma oružanih snaga će se predstaviti mlada flautistica, studentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Mirna Mlikota, rođena je 1993. godine u Zenici. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stječe u Zenici u klasi profesora Hajrudina Mahmića. Nakon toga upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu koju uspješno završava 2016. godine u klasi profesora Sakiba Lačevića. Dobitnica je više prvih i specijalnih nagrada na federalnim takmičenjima.

Jedan od najvažnijih ansambala Muzičke akademije u Sarajevu je Gudački orkestar. Inicijatori i osnivači prvog Orkestra nakon rata, nekadašnji dekan i profesor violine Faruk Sijarić i profesor violončela Yevgeny Xaviereff, postavili su još 1999. cilj da repertoar, pored umjetničkog razvoja studenata, bude i u službi otvaranja novih pogleda na umjetničku muziku za publiku na našim prostorima. Ansambl je kratko vrijeme prestao s radom, a onda zahvaljujući agilnoj docentici violončelistici Belmi Alić i podršci tadašnjeg dekana, ansambl je ponovo pokrenut i za kratko vrijeme uspio stabilizirati svoj sastav, repertoar, redovnost nastupa, naprosto svoje umjetničke ciljeve kroz kontinuirani sigurni umjetnički žiot.

Publika Doma oružanih snaga će imati priliku čuti djelo Antonija Vivaldija - Koncert za dva violončela i orkestar RV 531, g mol (oko 1720), zatim Koncert za klavir i orkestar K. 449, br. 14, E dur (1782-1784) Wolfganga Amadeusa Mozarta; Bosanski pastorale za flautu i klavir (1963) kompozitora Milana Prebande, čiji aranžman za flautu i orkestar (1997) potpisuje Bećir Drnda i naposlijetku djelo Četiri godišnja doba u Buenos Airesu, Astora Piazzole.

Potvrđujući još jednom svoje uvjerenje da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, direkcija Sarajevo Chamber Music Festivala sve programe nudi kao besplatne i otvorene za publiku.