{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras na sceni SARTR-a "Bio je lijep i sunčan dan..."

12.4.2013. u 09:33
6
0
Večeras na sceni SARTR-a "Bio je lijep i sunčan dan..."
6
Večeras na sceni SARTR-a "Bio je lijep i sunčan dan..."
Večeras, 12. aprila, na sceni Sarajevskog ratnog teatra, s početkom u 21 sati publika će imati priliku pogledati predstavu "Bio je lijep i sunčan dan..." redateljke Tanje Miletić-Oručević.
Večerašnje igranje predstave "Bio je lijep i sunčan dan..." će biti realizirano u okviru programa Internacionalnog festivala MESS Modul Memorije 2013. i u okviru višednevnog završnog događaja Švicarskog programa za kulturu na Zapadnom Balkanu pod nazivom "Kulturni susreti – saradnja, postignuća i perspektive (U fokusu: 15 godina Švicarskog programa za kulturu u jugoistočnoj Evropi)". Ulaz je slobodan.

"Bio je lijep i sunčan dan…" je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je po knjizi "2. maj 1992. – Bio je lijep i sunčan dan" koja je po prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo.

Drugo dopunjeno izdanje knjige publicirano je 2010. godine. Knjiga je, zapravo, kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva. Drugi maj 1992. je datum koji je najjasnije ostao sačuvan u memoriji građana koji su preživjeli opsadu grada.

Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan. Među onim koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, varogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji/ce, domaćice… Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Režiju predstave "Bio je lijep i sunčan dan..." potpisuje Tanja Miletić-Oručević, a u predstavi igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana -"Network for Participative Cultures of Remembrance."

Premijera predstave "Bio je lijep i sunčan dan..." održana je 17. maja, čime je Sarajevski ratni teatar obilježio datum i godišnjicu svog utemeljenja 1992. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: