Nastavljamo s radom
89

Večeras na repertoaru NPS i Klix.ba: Predstava "Balada o Omeru i Merimi"

L. K.
Portal Klix.ba u saradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo večeras u 19:30 sati prenosi snimak predstave "Balada o Omeru i Merimi", čiju adaptaciju i režiju potpisuje Sulejman Kupusović.

Sarajevska pozorišta možda jesu fizički zatvorila svoja vrata, no predstave su s teatarskih daski preselile na internet, pa ljubitelji kulture mogu iz udobnosti svojih domova pratiti sjajne naslove.

Večeras je na repertoaru "Balada o Omeru i Merimi", prema tekstu Ferida Sokolovića. Predstavu iznosi obimna postava od 16 glumaca nekoliko različitih generacija, od onih najmlađih, do bardova glumišta, poput Vladimira Jokanovića i Nade Đurevske. Lik Omera utjelovio je Adnan Hasković, dok je uloga Merime povjerena Merimi Lepić. Scenografiju potpisuje Marijela Margeta-Hašimbegović, kostime Amela Vilić, a muziku Asim Horozić.

Tekst predstave ističe mržnju kao element života koji danas živimo, a Sokolović je motivaciju našao u bosanskoj realnosti, gdje je gotovo svakodnevna priča o mržnji i sukobu ni zbog čega.

"Ljubav je moguća, živi u izvjesnom obliku - kroz nekoliko motiva i situacija, a sve drugo je ono što danas živimo. Ljudima su svojstvena i ljubav i mržnja i zavist. Želio sam pokazati te konstantne vrijednosti - uvijek postoji sukob dobra i zla", istaknuo je autor.

Predstava je premijerno izvedena u oktobru 2008. godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.