Kultura
0

Večeras klavirski koncert Ratimira Martinovića u Sarajevu

FENA
U Bošnjačkom institutu večeras u 20.00 sati, u okviru "Sarajevske zime" bit će održan koncert “Tišina sjevera”, u povodu 50 godina od smrti Jane Sibelijusa (1865.-1957.).

Koncert će održati pojanist Ratimir Martinović iz Crne Gore, saopćeno je na današnjoj press konferenciji XXIII Internacionalnog festivala Sarajevo «Sarajevska zima 2007»-Neki drugi grad.

Ratomir Martinović rođen je u Kotoru, gdje je završio niže muzičko obrazovanje. Školovanje je nastavio u Novom Sadu u muzičkoj školi “Isidor Bajić” i na Akademiji umjetnosti u klasi Kemala Gekića. Diplomirao je 1999., a magistrirao 2002. godine. Zaposlen je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u zvanju docenta za glavni predmet klavir. Osnivač je i umjetnički director KotorArt-a, ljetnog festivala umjetničke muzike, koji se održava svake godine u Kotoru.

U 21.00 sat u Domu mladih bit će organizirana i modna revija Tajči Čekade i preformans “Embrio” sa etno grupom “Gorri Ussu Winetou”, Francijem Blaškovićem i Krešom Kovačičekom (Hrvatska).

U 17.00 sati u crkvi Svetog Ante bit će otvorena izložba “Eko-eho”, a učesnici će biti Jozef Kamhi, Nađa Alić, Almedina Sarajlić, Đoko Ninković i Dina Manko.

U subotu 3. marta u Kamernom teatru 55 u 12.00 sati bit će odigrana lutkarska predstava “Legenda o dunjaluku”, u izvedbi Studija lutkarstva Sarajevo, najavila je rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović. Projekt je realiziran u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH.

Predstava “Legenda o dunjaluku” proizišla je iz projekta “Tradicionalne igre i igračke Bosne i Hercegovine” koji je imao za cilj proučavanje stare usmene predaje, sakupljanje, gotovo zaboravljenih, priča i legendi, dječijih igara i običaja kao i igračaka koje su još jedino sačuvane u skromnim zbirkama muzeja.