Kultura
14

Večeras izložba "Moja slika Sarajeva" u Galeriji Boris Smoje

Klix.ba
Večeras u 19 sati će u sarajevskoj Galeriji Boris Smoje, povodom Dana Grada Sarajeva, biti otvorena izložba najboljih fotografija pristiglih na foto-konkurs "Moja slika Sarajeva". Na izložbi će večeras biti proglašeni i ukupni pobjednici konkurasa, koji je otvoren početkom jula 2011. godine. U okviru konkursa je dosad dodijeljeno devet mjesečnih nagrada, fotoaparata Olympus TG-310, za najbolje fotografije Sarajeva, kao i specijalna nagrada za najbolju fotografiju Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa.

Jezgra projekta je bio internet konkurs za najbolje fotografije Sarajeva, objavljen na web-stranici www.mojaslikasarajeva.net, snažno povezanoj sa društvenim mrežama, pa je svaku fotografiju bilo moguće komentarisati i ocjenjivati putem Facebooka. Pored Facebook glasača, fotografije je ocjenjivao i stručni žiri, te su kombinacijom glasanja svakog mjeseca birane najbolje fotografije za prethodni mjesec, čiji su autori nagrađeni vrijednim nagradama koje je obezbijedila firma Olympus BH d.o.o.

"Moja slika Sarajeva" je projekat kojeg su pokrenuli Fondacija Sarajevo Navigator i Input d.o.o, a koji ima za cilj prezentirati sliku Sarajeva, viđenu očima njegovih građana i njegovih posjetitelja. To je projekat čiji je prevashodni cilj bio da ponudi lijepu sliku o Sarajevu, dajući tako doprinos afirmaciji Sarajeva kao turističke destinacije.

Od početka konkursa je 1.320 autora putem web-tranice www.mojaslikasarajeva.net prijavilo 4.429 fotografija. Stranica www.mojaslikasarajeva.net je do sada je imala 142.725 posjeta i 89.439 jedinstvenih posjetitelja (izvor: Google Analytics), dok Facebook stranica “Moja slika Sarajeva” danas ima 9.463 fana.

Najuspjelije fotografije objavljene su na www.mojaslikasarajeva.net, na Facebook grupi “Moja slika Sarajeva”, na stranicama mjesečnog gradskog vodiča Sarajevo Navigator, kao i na web portalu www.klix.ba.

Realizaciju projekta “Moja slika Sarajeva” podržali su: USAID - SIDA Firma Project, Grad Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Olympus BH d.o.o, RSG 1 Sarajevo i www.klix.ba.