Kultura
0

Večeras izložba i performans poljskog umjetnika Anteka Grzybeka

FENA
Poljski umjetnik Antek Grzybek predstavit će se večeras sarajevskoj publici izložbom i performansom "Mjesto, vrijeme i kontekst" koji će biti postavljeni u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Grzybek je danas na konferenciji za medije u Sarajevu kazao kako večerašnju postavku čine tri cjeline. Prvu čini ciklus slika "Vrijeme koje prolazi", na kojima je predstavljeno starenje čovjeka kao neumitan životni proces. Druga cjelina su fotografije, njih više od stotinu, koje prikazuju Sarajevo, život njegovih građana, ali i Bosne i Hercegovine, donoseći male, zanimljive detalje iz svakodnevnice. Sve fotografije nastale su u augustu 2006. godine.

Videoinstalacija, kao treća cjelina, u fokusu ima Tim Clancya, Amerikanca i Grzybekovog prijatelja koji je ostao živjeti u BiH kao aktivista ekološke organizacije Green Visions. Ovaj videorad Grzybek ocjenjuje najviše socijalno i politički angažiranim.

Večer sevdaha, koja je pod nazivom "Snijeg pade na behar na voće" trebala biti održana večeras u Domu policije, odgođena je za mart zbog nenadane bolesti centralnih izvođača sevdalinke.

Najavljen je i program učešća makedonskih umjetnika na ovogodišnjem Festivalu. Tako će u organizaciji Muzeja Grada Skoplja 19. februara u Muzeju grada Sarajeva biti postavljena izložba fotografija Stanimira Nedelkovskog Stanka pod nazivom "Skoplje – danas kao nekad".

Riječ je o neobičnom projektu, jer je Nedelkovski 2004. godine fotografirao glavni grad Makedonije fotoaparatom iz prve polovine 20. stoljeća. Koristeći se ovom zaboravljenom tehnikom, dobio je više od stotinu fotografija i negativa "nekadašnjeg" Skoplja.

Makedonci na Festivalu učestovat će i s predstavom "Don Kihot" M. Cervantesa, rađenom u režiji Dejana Projkovskog, koja će biti održana 27. februara na sceni Kamernog teatra 55. Tu je i izložba "La vita e belisssima" makedonskog umjetnika Miroslava Masina, koja će biti postavljena 10. marta u Galeriji "Novi hram".

Najavljen je i ciklus indijskog filma koji će se nekoliko narednih dana održavati pod nazivom "Od Bollywooda do autorskog indijskog filma – Namaskar!". Projekcije se priređuju u UNITIC-u, a sutra će uz moderatoricu Radu Šešić biti upriličen i razgovor o indijskom filmu.