Kultura
0

Večeras i sutra Orwellova "1984." u SARTR-u

Sarajevo-x.com
Nakon što je premijerno izvedena 11. januara, predstava „1984”, koja je pobudila izuzetno interesovanje publike, ponovo je 5. i 6. februara na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra.

U adaptaciji Orwellovog romana "1984", Winston Smith, službenik u ogromnoj totalitarnoj mašineriji superdržave Okeanije, počinje razmišljati svojom glavom. U gomili uniformisanih lica koja tvore društvenu strukturu Okeanije Winston upoznaje slično mišljenje: Juliu. Njih dvoje, post-apokaliptični Adam i Eva staju na čelo borbe protiv totalitarizma Okeanije na čelu sa polu-mitskim vođom Velikim Bratom.

George Orwell je ovim romanom još 1948. nazreo budućnost koju ćemo živjeti. No nije proročko jedino što kod Orwella opčinjava. Njegova sposobnost da univerzalne i vječne političke probleme društva uoči i secira je neprevaziđena. Ova predstava progovara kako orwellovska vizija svijeta konotira sa našim vremenom.

Režiju potpisuju Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić, a u predstavi igraju Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić.

Autorskom timu se pridružuju Edita Gazibara (video), : Naida Begović i Neira Sinanbašić (dizejneri lutaka), Dino Mustafić i Selma Spahić (konsultanti).