{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras i sutra Orwellova "1984." u SARTR-u

S
5.2.2012. u 14:17
0
0
Večeras i sutra Orwellova "1984." u SARTR-u
0
Nakon što je premijerno izvedena 11. januara, predstava „1984”, koja je pobudila izuzetno interesovanje publike, ponovo je 5. i 6. februara na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra.


U adaptaciji Orwellovog romana "1984", Winston Smith, službenik u ogromnoj totalitarnoj mašineriji superdržave Okeanije, počinje razmišljati svojom glavom.
U gomili uniformisanih lica koja tvore društvenu strukturu Okeanije Winston upoznaje slično mišljenje: Juliu. Njih dvoje, post-apokaliptični Adam i Eva staju na čelo borbe protiv totalitarizma Okeanije na čelu sa polu-mitskim vođom Velikim Bratom.

George Orwell je ovim romanom još 1948. nazreo budućnost koju ćemo živjeti. No nije proročko jedino što kod Orwella opčinjava. Njegova sposobnost da univerzalne i vječne političke probleme društva uoči i secira je neprevaziđena.
Ova predstava progovara kako orwellovska vizija svijeta konotira sa našim vremenom.

Režiju potpisuju Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić, a u predstavi igraju Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić.

Autorskom timu se pridružuju Edita Gazibara (video), : Naida Begović i Neira Sinanbašić (dizejneri lutaka), Dino Mustafić i Selma Spahić (konsultanti).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: