|

Večeras grčki umjetnici na sceni Pozorišta mladih

Večeras grčki umjetnici na sceni Pozorišta mladih
0
F
FENA
29.10.2007. u 12:48
0
komentara
0

dijeljenja
Večeras grčki umjetnici na sceni Pozorišta mladih
Grčki umjetnici teatra Studio Quasi stellar predstavit će se večeras sarajevskoj publici u Pozorištu mladih izvedbom "Serija "Ljepota" - tri solista", gostujući u okviru 47. internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Koreografkinja i autorica koncepta Apostolia Papadamaki govorila je danas o predstavi na konferenciji za medije u Sarajevu, naglašavajući da je nastala još 2004. godine nakon što je rodila sina.

To je bio i iznimno težak period u njenom životu, jer je u isto vrijeme morala biti majka, supruga, prijatelj i umjetnik. Tako je predstava i nastala od lične tačke njenog života, a ipak smatrajući da to nije samo njen već univerzalan problem identiteta i naših uloga i društvu.

Tako danas postoje brojne predrasude o ljepoti, homoseksualcima i mnogim drugim pojavama, sve se komercijalizuje te se u tom procesu postavljaju određeni prototipi o tome kako trebamo izgledati, razmišljati ili se ponašati.

Stoga je i odlučila napraviti tri solo izvedbe u okviru jedne predstave – studio muškog tijela, studio ženskog tijela i studio hermafrodita. Izvedbe nisu klasični modeli plesa. Tijela koja ih izvode bez odjeće su i nisu savršena, jer predstavljaju stvarni svijet.

Papadamaki naglašava da izvedba također nije popraćena nikakvom muzikom, u prvom dijelu čuju se samo zvukovi tijela, u drugom disanje izvođača, dok je treća potpuno nijema.

Predstava će biti održana u 18.00 sati.

Medijima se predstavila i ekipa komada "Skakavci" Jugoslavenskog dramskog pozorišta, koji je izveden sinoć na sceni Narodnog pozorišta.

Glumica Aleksandra Janković naglasila je da predstava postoji već dvije i po godine. "To je priča o starosti svih ljudi ovog svijeta, i onih malih i onih velikih. Rastemo u zemlji u kojoj djeca više nemaju priliku odrastati, već kako se rode, tako odmah i stare", kazala je glumica.

Komad je prokomentirao i glumac Svetozar Cvetković, ocjenjujući ga umjetničkim stavom prema životu. On protiče kroz turbulentno vrijeme i utječe na likove u priči. Njihove priče nisu nimalo jednostavne, one more i postavljaju mnoga pitanja.

"Ovo je komad o bilogiji i vremenu kada ona digne ruke od vas te kada u životu krene silazna linija, a čovjek počne postavljati sebi brojna pitanja. Likovi u ovoj predstavi grčevito se drže za život, pokušavajući ostaviti neki trag o sebi i to je dosta tragično", kazao je on.

Cvetković je mišljenja da predstava na izvjestan način odražava današnje generacije 20-godišnjaka koji žive u atmosferi geta. Naše su generacije, dodaje on, ipak imale sreću živjeti u jednoj ljepoti različitosti, a ne tragediji različitosti.

Predstava je rađena prema tekstu najizvođenije beogradske spisateljice Biljane Srbljanović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.