Kultura
0

Večer poezije "Djeca Linza djeci Srebrenice"

FENA
Centar savremenih inicijativa Austrije (CSI) organizirat će u subotu, 31. maja u Kulturnom centru Gornje Austrije "Ursulinenhof" u Linzu večer poezije nazvanu "Djeca Linza djeci Srebrenice".

Radi se o drugoj etapi projekta CSI-a "Genocid u Srebrenici - nekažnjeni zločin" u okviru koje učenici iz Linza pišu pjesme ili kratke priče o temi Srebrenice.

Te pjesme i priče bit će prevedene na bosanski jezik i izdate u malu brošuru pod naslovom "Djeca Linza za djecu Srebrenice". Svoje pjesme će promovirati i četrnaestogodišnja autorica iz BiH Mirnesa Begović koja je već izdala dvije knjige.

Specijalni gosti na tom događaju bit će Tomislav Limov, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji i Doris Hening, studentica umjetnosti i književnosti iz Augsburga - Njemačka.

Taj projekt CSI-a, među ostalima, podržao je kabinet saveznog kancelara R Austrije, pokrajina Gornja Austrija, grad Linz, KulturKontakt Austria, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te Ambasada BiH u Beču. Pisma podrške projektu napisali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH i član bh. Predsjedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić, te ambasador BiH u Austriji Tomislav Limov.

"Kao nevladina organizacija ovim projektom želimo izraziti solidarnost s bližnjima žrtava genocida tokom agresije na BiH, te raditi na jačanju svijesti o tome da glavni krivci za genocid i druge ratne zlocine u BiH vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu uhvaćeni. Da bi se dogodila pravda, koja je preduvjet za stabilizaciju i normalizaciju života u BiH, najprije se mora doći do istine. A do istine se može doći samo suočavanjem i tematiziranjem prošlosti, te uhićenjem i procesuiranjem zločinaca Karadžića i Mladića kao i svih drugih ratnih zločinaca", navode iz CSI-a.

U okviru Projekta "Genocid u Srebrenici - nekažnjeni zločin” za kraj juna, u Kulturnom centru Gornje Austrije "Ursulinenhof", planirana su naučna predavanja o temi "Genocid u Srebrenici i BiH". Gosti predavači će biti prof. Hugo Schanovsky iz Linza, prof. dr. Smail Čekić iz Sarajeva, prof. dr. Janja Bec iz Novog Sada, dr. Muhamed Mešić iz Beča i prof. dr. Safet Halilović iz Sarajeva. U okviru ove posjete planiran je i susret ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Safeta Halilovića s predsjednikom Pokrajine Gornja Austrija Josefom Piringerom.

Za jesen ove godine, u Institutu za kulturu univerziteta "Johannes Kepler" u Linzu, planirana je i izložba Zijaha Gafića o temi "Genocid u Srebrenici". Zijah Gafić je dobitnik internacionalnih nagrada i priznanja za rad u BiH, Čečeniji, Avganistanu i Libanu.

Za kraj ove godine, u Kulturnom centru Gornje Austrije "Ursulinenhof", planirana je i Večer s majkama Srebrenice. Zamišljeno je to kao panel-diskusija s majkama Srebrenice na kojem bi one svjedočile o zbivanjima i njihovim iskustvima u proteklih 13 godina.