{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večer fotografije u Sarajevu

S
27.2.2010. u 08:38
0
3
Večer fotografije u Sarajevu
0
U Sarajevu su sinoć u sat vremena otvorene dvije veoma zanimljive i vrijedne izložbe fotografija. To i ne bi bila neka vijest da kvalitetne izložbe fotografija na žalost u posljednje vrijeme nisu rijetkost, a posebna je rijetkost da dvije takve izložbe budu otvorene istu večer u razmaku od sat vremena.
Tako je u petak u 19 sati u Umjetničkoj galeriji BiH otvorena grupna izložba fotografija "ObjektivNo1" na kojoj je 20-ak fotografa prikazalo Sarajevo na sebi svojstven način, lišeno stereotipa i suvišnih detalja. Na izložbi je prikazano Sarajevo iz drugog ugla, onakvo kakvo ono u biti zaista i jeste, Sarajevo koje osim građevina, spomenika i zgrada čine i njegovi ljudi.

Platforma za ovu izložbu bile su prijeratne fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, jednog od najboljih bh. fotografa današnjice, a na izložbi se mogu vidjeti i fotografije Almina Zrne, Andreja Đerkovića, Amera Kapetanovića, Almira Panjete, Mithata Poturovića... Posebna počast odata preminulim fotografima Aćifu Hodoviću, čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag među sarajevskim fotografima i brojnim umjetnicima, i Safetu Suljeviću koji je zabilježio neke od najpamtljivijih trenutaka sa koncerta U2 1997. godine.

Iako je izložba otvorena u okviru "Sarajevske zime", autori su sami dali doprinos i o svom trošku priredili fotografije za izložbu, a Umjetnička galerija BiH kao jedna od institucija koje se i bez podrške vlasti bori za preživljavanje od skromnih sredstava je organizirala i priredila izložbu.

Osim načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, na izložbi u cijelosti posvećenoj Sarajevu nije bilo predstavnika Kantona i Grada Sarajeva, kao ni drugih predstavnika vlasti na višim nivoima, na šta je posebnu pažnju skrenuo direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić.

Sat vremena nakon otvaranja izložbe "ObjektivNo1", u galeriji Duplex otvorena je prva samostalna izložba "Fotograf i Ja" fotografa Dženata Drekovića, člana Udruženja likovnih umjetnika BiH. Dreković je kroz 31 crno-bijelu fotografiju, kako je i rečeno u najavi, predstavio bilješke raznih paralelnih svijetova, životnih priča i stvarnosti koje su se posljednjih godina odvijale pred okom i objektivom njegove kamere.

"On se ne razlikuje nimalo od svojih fotografija, a to je preduslov za iskrenu i dobru umjetnost. Na njegovim fotografijama nećete naći zloupotrebu, manipulaciju, prezir ili umjetničko samoljublje. Ne, on nije iznad prosjaka i ispod velikih, on, kao što kaže Life, diže unižene i povrijeđene a razotkriva ohole. A to i jeste suština fotografije kojom se bavi Dženat Dreković", napisao je o njegovim fotografijama pisac Samir Hanuša.

Izložba "ObjektivNo1" u Umjetničkoj galeriji BiH se može pogledati do 20. marta, dok je izložba Dženata Drekovića otvorena do 8. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: