Kultura
0

"Veče sa Sidranom" u Kamernom teatru 55 19. jula

Klix.ba
Abdulah Sidran
Abdulah Sidran
Svoju borbu protiv ružne stvarnosti u kojoj živimo, pjesnik Abdulah Sidran nastavlja poetskim performansom "Veče sa Sidranom" u Kamernom teatru 55 19. jula, darujući tako, uz svesrdnu pomoć Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, i brojne posjetitelje naše prijestolnice iz dijaspore.

Kolažni program poezije, muzike i likovne umjetnosti, protkan i uvezan pjesnikovim pripovijedanjem u kojem se prepliću smijeh i suze, humor i gorka ironija, bit će dopunjen i Sidranovim kritikama i komentarima upotrebe našeg jezika u savremenim medijima i životu, kao i pozivom publici na vlastiti doprinos u odupiranju štetnim pojavama, koje naš jezik osiromašuju i obezvređuju.

U programu učestvuju Sidranovi stalni saradnici: Suzana Arbanas, američka slikarka koja "uživo", pred publikom portretira pjesnika "na djelu", a najavljeno je i učešće kipara Enesa Sivca, koji će početi rad na bisti velikog pjesnika Sarajeva.

Narodni umjetnik Sejo Pitić, interpretirat će sazlijske pjesme, preteče bosanskih sevdalinki, u nesmanjenom žaru borbe da ih otrgne od zaborava.

Scenom, u velikom formatu, dominira reprodukcija genijalnog platna Gabrijela Jurkića “Visoravan u cvatu", s kojom se smjenjuju dionice Sidranovog muzičkog vremeplova.

Koorganizator ove posebne svečanosti pisane riječi je ugledni sarajevski galerista Izo Džirlo i njegova Galerija Paleta.

Iz produkcijske kuće ART ATELJE SIDRAN poručuju da na vrijeme osigurate ulaznicu.