Kultura
0

Vaza Ming dinastije u muzeju Kulenović Collection je originalna

FENA
Stručnjaci koji brinu o kolekciji kineskog porculana u muzeju Topkapi u Istanbulu potvrdili su posebnost, značaj i ljepotu jedne od kineskih vaza Ming dinastije, koja je izložena u muzeju Kulenović Collection u Karlskroni, saznaje Fena.
Kolekcija kineskog porculana iz muzeja Topkapi smatra se najvrednijom u svijetu kad se radi o porculanu dinastija Song, Yuan, Ming i Qing. Eksponati se smatraju veoma rijetkim, vrijednim i ujedno su i jedina konkurencija kolekciji koja se nalazi u Kini.

Historijski gledano ovaj porculan obilježava vremenski period od 10. do 18. vijeka. Poznato je da je porculan stizao karavanima kamila preko puta svile ili preko mora, a koristio se isključivo za posluživanje sultana Osmanskog carstva i članova najuže porodice. Vjerovalo se da neispravna ili otrovana hrana izaziva promjenu boje na porculanu.

Muzej Kulenović Collection, koji u svom fundusu, osim slika i crteža svjetski poznatih umjetnika, ima izloženih i stotinjak skulptura i eksponata dekorativne umjetnosti, među kojim se nalazi unikatna kineska vaza Ming dinastije.

Ming dinastija 1368.- 1644. kojoj pripada spomenuta vazna je najmoćnija dinastija među kineskim dinastijama, a vladavinu prati jaka socijalna stabilnost. Izuzetno uspješno inovativno razdoblje u proizvodnji porculana, unapređenje tehnike dizajna i oblika, boja i ocrtavanja predmeta kao i otvorenost prema novim stranim formama oblikovanja predmeta su karakteristike Ming porculana a sve se mogu prepoznati u plavo- žutoj vazni koja je izložena u muzeju Kulenović collection.