Kultura
56

Vatreni završetak trećeg Juventafesta

Klix.ba
Zadnjeg dana Juventafesta, međunarodnog festivala srednjoškolskog dramskog stvaralaštva, prezentiran je rezultat rada radionica na kojima su učesnici tokom četiri dana festivala zajedno sa svojim mentorima kreirali zanimljive minijature iz oblasti lutkarstva, maske, savremenog plesa i muzike.

Srednjoškolci iz različitih sredina pokazali su svoje znanje, talenat i kreativnost kroz ove radionice, a impresivno je koliko zanimljivih kreacija su u stanju napraviti sa ljudima koje vide prvi put, upoznajući se i družeći kroz rad samo četiri dana, što je i misija ovog festivala.

Grupa iz učilišta ZKM-a publici se predstavila predstavom "Ptice" u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Kombinacijom pokreta, plesa, verbalnim dijelovima, koristeći i teatar sjena kao sredstvo, uz fantastičnu muzičku podlogu koju bend uživo svira na sceni, donijeli su uzbudljivo, savremeno tumačenje Aristofanovog teksta.

Iščekujući odluku žirija u sastavu Nataša Petrovik, Jelena Kovačić i Miroljub Mijatović publiku su zabavljali izvođači iz BiH i Slovenije impresivnim vatrenim performansom.

Specijalna nagrada za inovativni pristup teatarskoj umjetnosti otišla je u ruke ekipi Zagrebačkog kazališta mladih za predstavu "Ptice", dok je predstava "Matica" slovenačkog Teatra Pozitiv osvojila grand prix festivala. Teatar Pozitiv je pobjednik i prvog Juventafesta, dok je na drugom osvojio specijalnu nagradu, te je ovo njihova treća nagrada na festivalu.