Kultura
0

'Vatra' i 'Ljeto' na repertoaru kina Obala Meeting Point

Klix.ba
Film 'Gori vatra' Pjera Žalice bit će, zajedno sa 'Ljetom u zlatnoj dolini' Srđana Vuletića, od 5. septembra na repertoaru kina Obala Meeting Point kako bi oba bh filma ispunila formalne uslove za kandidacijsku proceduru za Oscara.

Žalicin i Vuletićev film bit će na repertoaru po 7 dana i to od 5.9. do 11.9. od 23.00 sata Ljeto u zlatnoj dolini, igrani prvenac Srđana Vuletića, a od 12. do 18.9. Gori vatra.

'Ljeto u zlatnoj dolini' je urbana drama o poslijeratnom Sarajevu, o dvojici dječaka koji pripadaju «onoj generaciji sinova kojima očevi nisu ništa ostavili u nasljedstvo, izuzev razrušenih gradova, napuštenih principa i haosa u društvu». Nasuprot tome, Vuletić nam je već ostavio u nasljeđe višestruko nagrađivane kratke filmove poput 'Troskoka' i 'Puta na Mjesec', a pišući scenario za film '10 minuta', Ahmeda Imamovića, zaslužan je i za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film u Evropi 2002. Filmska kritika smatra ga otkrićem 9. Sarajevo Film Festivala, a upravo je to i naziv sekcije u kojoj će Vuletićev film biti prikazan 12.9. na Toronto Film Festivalu.

Od 12.9. do 18.9.2003. u terminu od 23.00 na repertoaru kina Obala Meeting Point igrat će 'Gori vatra', pobjednik ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala i dobitnik Srebrnog leoparda u Locarnu. Žalica je, sa 6 osvojenih nagrada (najbolji igrani film, najbolji bh reditelj, najbolji snimatelj, najbolji debitantski film, nagrada publike i nagrada Javnog RTV servisa BiH) apsolutni pobjednik 9. SFF-a. Na Toronto Film Festivalu uvršten je u sekciju Contemporary World Cinema.

Krajem septembra Udruženje filmskih radnika BiH istaknut će jedan od tri naslova: REMAKE (koji je već bio u kino distribuciji), GORI VATRA ili LJETO U ZLATNOJ DOLINI kao bh kandidata za nominaciju za Oscara.

U terminima od 17.00, 19.00 i 21.00 Obala nastavlja prikazivanje američke hit komedije SVEMOGUĆI BRUCE koja je do sada zaradila više od 400 miliona USD.