{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vareš nastavio tradiciju održavanja festivala klasične muzike

F
23.9.2014. u 16:55
77
14
Vareš nastavio tradiciju održavanja festivala klasične muzike
77
Vareš nastavio tradiciju održavanja festivala klasične muzike
Vareš
Vareš Classic Festival, drugi po redu internacionalni festival komorne muzike, otvoren je sinoć koncertom u staroj crkvi Sv. Mihovila u Varešu u okviru tradicionalne manifestacije "Miholjski koncert".
U četiri festivalske večeri predstavit će se najuspješniji mladi muzičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Holandije i Rusije, saopćili su organizatori.

Na koncertu otvorenja "Život je pjesma" nastupili su mladi umjetnici: Andrea Nikolić (violina), Domagoj Gušćić (klavir), Matija Meić (bariton), Ivana Nikolić (oboa), Doris Nikolić (violončelo) te festivalski kvartet u sastavu: Andrea Nikolić i Liudmila Kharitonova (violine), Dino Dragović (viola) i Bas Jongen (violončelo).

Izvedena su djela Eugene-Auguste Ysayea - Poeme elegiaque za violinu i klavir i Franza Schuberta - pet solo pjesama iz ciklusa "Zimsko putovanje", podoknica "Leise flehen meine Lieder" iz posthumno objavljenog kompozitorovog ciklusa solo pjesama "Labuđi pjev", aranžiranih za obou, violončelo i klavir, kao i solo-pjesma "Smrt i djevojka".

Lajtmotiv sinoćnjeg koncerta bila je Schubertova "Smrt i djevojka".

U pozdravnoj riječi, violinistica Andrea Nikolić, umjetnička ravnateljica festivala, navela je da je koncert posvećen njenim netom preminulim baki i djedu koji su joj, pored roditelja, bili značajna potpora u karijeri.

I sam je Schubert jednom prigodom objasnio kako je nastala pjesma "Smrt i djevojka": "Godinama, dugim godinama, pjevao sam svoju pjesmu. Ali kad sam počeo pjevati o ljubavi - pjesma se pretvorila u tugu. Kad sam želio pjevati o tuzi - pjesma se pretvorila u ljubav. Bio sam podijeljen između ljubavi i tuge".

Izvedba Ysayeve Poeme elegiaque za violinu i klavir je sinoć bila vrhunac izvođačkog umijeća Andree Nikolić i Domagoja Gušćića. Zablistao je i bariton Matija Meić, saopćeno je.

I gudački kvartet je djelovao homogeno i kompaktno i kao cjelina i pojedinačno, a jednako tako i mlada oboistica Ivana i njena mlađa sestra, violončelistica Doris Nikolić, navedeno je također.

U nastavku Vareš Classic Festivala očekuje se i posebna muzička poslastica, ističu organizatori.

U srijedu, u prostoru Stare crkve, bit će održan koncert "Ruska večer".

Mladi festivalski gudački kvartet u sastavu: Andrea Nikolić (violina), Liudmila Kharitonova (violina), Dino Dragović (viola), Bas Jongen (violončelo) će uz uspješnog austrijskog klarinetistu Sylvestera Perschlera izvesti zanimljiv repertoar posvećen majstorskim ostvarenjima ruskih kompozitora.

Djela Aleksandra Glazunova, Aleksandra Borodina te Petra Iljiča Čajkovskog uljepšat će i ovu septembarsku večer, najavljeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: