Kultura
17

Vanesa Glođo ambasadorica projekta Making Peace Sarajevo 2014.

Klix.ba
Vanesa Glođo (Foto: AFP)
Vanesa Glođo (Foto: AFP)
Bosanskohercegovačka glumica Vanesa Glođo je ambasadorica Making Peace Sarajevo 2014., projekta Međunarodnog ureda za mir (International Peace Bureau) iz Ženeve.

Vanesa će svečano otvoriti foto-izložbu Making Peace skupa s gradonačelnikom Grada Sarajeva Ivom Komšićem, generalnim sekretarom Međunarodnog ureda za mir Colinom Archerom, direktorom saradnje Ambasade Švicarske u BiH Josephom Gunternom, ambasadorom Kraljevine Nizozemske Jurriaanom Kraakom, kustosom izložbe Ashley Woodsom i predstavnikom Grada Utrehta, savjetnikom gradonačelnika, Hansom Sakkersom. Svečano otvaranje izložbe Making Peace bit će održano ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, 28.06.2014. u 10:30 sati.

O izložbi Making Peace i Međunarodnom uredu za mir

Making Peace je foto-izložba na otvorenom, koja nakon Ženeve, Štokholma, Utrehta i Strazbura, dolazi i u Sarajevo, kao dio komemorativnog programa Grada Sarajeva – 100 godina od atentata na austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu i početka I svjetskog rata (1914-2014). Making Peace je veliki javni događaj koji ima cilj da poduči publiku kako se ostvaruje "održivi mir".

Izložbu je kreirao Međunarodni ured za mir (IPB) s ciljem da obilježi stogodišnjicu dodjele Nobelove nagrade za mir, koju je dobio 1910. godine (www.ipb.org). Kustos izložbe i menadžer projekta je Ashley Woods. Izložba koja predstavlja holistički koncept mira bit će postavljena na Obali Maka Dizdara osam sedmica, tačnije do 21. septembra 2014. godine.

Radionice Making Peace

Making Peace izložba je podijeljena u pet odjeljaka, jer IPB smatra da postoji pet osnovnih elemenata koji zajednički mogu utjecati na postizanje mira, te je svakom od njih dodijelio različitu boju. Samo onda kada je svaki od tih pet elemenata prisutan, održivi mir je moguće postići. Pet elemenata koji vode k održivom miru su: 1) razoružanje i nenasilje; 2) prevencija konflikta i rješavanje; 3) ekonomska i socijalna pravda; 4) ljudska prava, vladavina zakona i demokratija i 5) okoliš i održivi razvoj.

U partnerstvu sa Misijom OSCE-a u BiH i Institutom za razvoj mladih KULT, Making Peace će u periodu od 26. do 30. juna organizirati i seriju radionica u galeriji Akademije likovnih umjetnosti. Na radionicama će učestvovati preko 100 mladih ljudi, ne samo iz Bosne i Hercegovine već iz cijele Evrope, a koji u Sarajevo dolaze u sklopu konferencije Mlada Evropa.

Federico Mayor Zaragoza, predsjednik Fondacije za kulturu i mir i bivši generalni direktor UNESCO-a, o izložbi Making Peace je rekao: "Ovo je izvanredno jaka izložba, koja odaje počast stoljeću stvaranja mira i mirotvorcima širom svijeta. U isto vrijeme služi kao poziv na akciju običnim građanima da se uključe u mirovne aktivnosti svih vrsta, te na taj način promoviraju globalnu kulturu mira".