Kultura
17

V4 film festival: Poljski, mađarski, češki i slovački filmovi u Kriterionu

Klix.ba
U periodu od 22. do 25 oktobra u art kinu Kriterion održat će se V4 film festival.

V4 je filmska grupacija od četiri zemlje Centralne Evrope - Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka - nastala 1991. Ove zemlje su uvijek bili dio jedinstvene civilizacije koja dijeli kulturne i intelektualne vrijednosti i zajedničke korijene koje žele čuvati i dalje ojačati. Grupacija ima za cilj podsticanje stabilnosti u regiji, predstavljanje zajedničkih ideja na različitim međunarodnim forumima, i ohrabrujući optimalnu suradnji jedni s drugima, kao i sa drugim zemljama.

U sklopu V4 film festival u Kriterionu će biti prikazana četiri filma od kojih su tri premijerno prikazani na festivalskim platnima u proteklih godinu dana, dok četvrti film već nosi status kultne komedije/drame iz devedesetih.

Na program su sljedeći filmovi: "Buttoners" (1997, Češka Republika, 102'), "A girl from the closet" ( 2012, Poljska, 88'), "The Fox Fairy" (2015, Mađarska, 98'), "Children" (2014, Slovačka, 100')

Projekcije počinju svakim danom od 20 sati, ulaz je slobodan za sve posjetioce, a filmovi su titlovani na B/H/S kao i na engleski jezik.

Dodatne informacije o filmskom programu su dostupne na web stranici art kina Kriterion.