Kultura
12

Uživajte u posljednjem danu festivalske magije

Piše: M. N.
Još danas imate priliku uživati u magiji 20. Sarajevo Film Festivala i kvalitetnim filmskim projekcijama. Ovo su preporuke za filmove koje ne smijete propustiti.

"Broj 55" hrvatskog režisera Kristijana Milića je priča zasnovana na istinitom događaju.

U jesen 1991. godine mala skupina hrvatskih vojnika improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade odlazi u patrolu. Ubrzo upadaju u zasjedu, vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću. Njihov otpor udruženim snagama pobunjenih Srba, JNA i srpskih specijalaca traje gotovo 24 sata, a paralelno pratimo napore njihovih suboraca da ih izvuku iz okruženja. Film će biti prikazan Multiplexu Cinema City s početkom u 12:15 sati.

Film "Turist" švedskog režisera Rubena Ostlunda večeras će biti prikazan u okviru programa Kinoscope u kinu Obala Meeting Point s početkom u 21:00 sati.

"Turist" je perceptivna komedija o ulozi muškaraca u modernom porodičnom životu. Jedna švedska porodica posjećuje francuske Alpe kako bi par dana uživali u skijanju i proveli nešto dragocjenog vremena zajedno. Vrijeme je sunčano i skijaške su staze fantastične, ali lavina koja se pokreće u vrijeme ručka u planinskom restoranu u cjelosti mijenja situaciju. Dok gosti restorana bježe na sve strane, Ebba pokušava zaštiti djecu i istovremeno doziva svoga supruga Tomasa. Tomas se međutim dao u bijeg… Njegova neočekivana reakcija navodi članove porodice da preispitaju vlastite pretpostavke i uloge, sa posebnim naglaskom na Tomasovu ulogu u njihovom životu. Dok se odmor bliži kraju Tomas se očajnički bori da povrati svoje mjesto glave porodice, a njegov i Ebbin brak je doveden u pitanje.

Film argentinskog režisera Damiána Szifróna "Divlje priče" večeras će u okviru Open Aira biti prikazan u kinu Novi Grad s početkom u 20:45 sati.

Upoznajte protagoniste šest priča scenariste i reditelja Damiána Szifróna, obične ljude s običnim životima poput naših. Inžinjer za rušenje građevina, kuhar i konobarica u zabačenom restoranu pokraj puta, nonšalantni biznismen u neprijateljskoj zemlji, tek vjenčani par na raskošnom vjenčanju i milioner koji uživa u prijateljskim odnosima s porodicom i uposlenicima... Sve dok uobičajena situacija – sitna nepravda s kakvom se ljudi širom svijeta svakodnevno susreću – ne izbriše masku običnosti s njihovih lica. Živci pucaju, a granice pristojnog ponašanja se pomjeraju brzinom kretanja pobješnjele životinje. Ova kompilacija crnohumornih priča, koju su koproducirala braća Almodóvar i koja je osvojila simpatije publike na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, opisuje šest vrsta osvete i odluke za koje se s pravom može posumnjati da prkose zdravom razumu.

Kompletan program SFF-a možete pratiti na oficijelnoj web-stranici Festivala, a sve informacije i na Klix.ba.