"Naš razred"
29

Uzbudljiva i potresna priča na daskama Kamernog teatra 55

Klix.ba
Na sceni Kamernog tetara 55 večeras će, s početkom u 20 sati, biti izvedena predstava "Naš razred", koju je na scenu postavio režiser Dino Mustafić.

Predstava "Naš razred", rađena prema tekstu poljskog pisca Tadeusza Slobodzianekam, otvara pitanje fašizma i strašnih zločina te univerzalnog traganja za istinom i pravdom. Temeljena je na istinitom događaju iz 1942., kada su u selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj katolici Poljaci upali u domove komšija Jevreja s kojima su odrastali, nasilu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1.600. Ovaj komad propituje zlo koje ljudima zamrači umove pretvarajući ih u najgore zločince, spremne ubiti i one s kojima su do jučer živjeli bili prijatelji. U predstavi se prepliću ljubav i ubistvo, uspomena i zaborav, silovanje i saosjećanje.

Događaj koji pisac bira kao okosnicu priče historijska je činjenica. Naime, 10. jula 1941., u malom mjestu Jedwabno, u vrijeme njemačke okupacije, grupa mještana, Poljaka, upala je u domove svojih susjeda, Židova, zatvorila svoje dojučerašnje prijatelje u štalu i žive spalila. Njih 1.600. A ova predstava pokazuje i prokazuje, prateći sudbinu desetero školskih kolega, kako je taj pogrom, pitanje krivnje pa čak broj žrtava okrutno podložan različitim tumačenjima ovisno o smjenama vlasti, promjenama režima, političkim interesima. Svako je novo vrijeme uzimalo za pravo proglasiti novu, svoju istinu. I uvijek nekom drugom zalijepiti krivnju na čelo. Jer krivi su uvijek samo oni – drugi. Odgovornost nikad nije u modi krojačima historije.

U predstavi glume: Dragan Jovičić, Izudin Bajrović, Tanja Šojić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Ermin Bravo i Senad Alihodžić.