{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uz violinu Irhada Baručije u Sarajevu počeo Festival ulične umjetnosti

F
FENA
7.9.2018. u 20:52
233
2
Uz violinu Irhada Baručije u Sarajevu počeo Festival ulične umjetnosti
233
Festival ulične umjetnosti (FUU) otvoren je večeras na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu uz violinu Irhada Baručije čija je izvedba kompozicije "Survivor, eye of the tiger" "preplavila" pozorišni trg.
Na Festivalu ulične umjetnosti učestvuje veliki broj izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije, a za organizatore je bilo najvažnije publici stvoriti ugođaj drugačijeg stila života.

Direktor festivala Aleš Kurt kaže da Sarajevo u budućnosti može biti grad u kojem će se umjetnost relativno redovno pojavljivati na ulicama, grad u kojem će biti dočarane slike ulične umjetnosti.

"Moto festivala 'Ja volim svoj život' može biti ironičan ali može biti i pozitivan, to znači da imate jedan život i iskoristite svaki dan najbolje što možete, uživajte u kreativnosti, ljepoti, u prekrasnim stvarima koje se dešavaju", poručio je Kurt.

Program je vrlo zahtjevan jer obuhvata različite vidove umjetnosti, teatra, performansa, uličnog teatra, koncerata, različitih muzičkih žanrova - moderna klasična muzika ili underground, rock ili moderne etno varijante, likovni program sa muralima, izložbama, kao i novom idejom da se počne praviti podzemna galerija.

Za Irhada Baručiju, kao i repere umjetničkih imena "Stoposto" i "Blekberiza" koji su također nastupili na večerašnjem otvorenju, festival je dobra prilika da pokažu svoje umijeće.

"Pjesma 'Survivor, eye of the tiger' govori o borbi sa samim sobom, zato sam odlučio da u gradu Sarajevu tom pjesmom otvorim festival jer i ja želim da opstanem ovdje", kazao je Baručija.

Ulaz na sve događaje FUU-a je besplatan, a održavat će se na različitim lokacijama - Veliki park, Tržnica, Ulica Maršala Tita, plato Narodnog pozorišta.

Program koji je trebao biti održan u kompleksu zgrade "Papagajka" premješten je u dvorište OŠ "Musa Ćazim Ćatić". Festival ulične umjetnosti trajat će do 9. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: