{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uz violinu Irhada Baručije u Sarajevu počeo Festival ulične umjetnosti

F
7.9.2018. u 20:52
233
2
Uz violinu Irhada Baručije u Sarajevu počeo Festival ulične umjetnosti
233
Festival ulične umjetnosti (FUU) otvoren je večeras na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu uz violinu Irhada Baručije čija je izvedba kompozicije "Survivor, eye of the tiger" "preplavila" pozorišni trg.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Na Festivalu ulične umjetnosti učestvuje veliki broj izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije, a za organizatore je bilo najvažnije publici stvoriti ugođaj drugačijeg stila života.

Direktor festivala Aleš Kurt kaže da Sarajevo u budućnosti može biti grad u kojem će se umjetnost relativno redovno pojavljivati na ulicama, grad u kojem će biti dočarane slike ulične umjetnosti.

"Moto festivala 'Ja volim svoj život' može biti ironičan ali može biti i pozitivan, to znači da imate jedan život i iskoristite svaki dan najbolje što možete, uživajte u kreativnosti, ljepoti, u prekrasnim stvarima koje se dešavaju", poručio je Kurt.

Program je vrlo zahtjevan jer obuhvata različite vidove umjetnosti, teatra, performansa, uličnog teatra, koncerata, različitih muzičkih žanrova - moderna klasična muzika ili underground, rock ili moderne etno varijante, likovni program sa muralima, izložbama, kao i novom idejom da se počne praviti podzemna galerija.

Za Irhada Baručiju, kao i repere umjetničkih imena "Stoposto" i "Blekberiza" koji su također nastupili na večerašnjem otvorenju, festival je dobra prilika da pokažu svoje umijeće.

"Pjesma 'Survivor, eye of the tiger' govori o borbi sa samim sobom, zato sam odlučio da u gradu Sarajevu tom pjesmom otvorim festival jer i ja želim da opstanem ovdje", kazao je Baručija.

Ulaz na sve događaje FUU-a je besplatan, a održavat će se na različitim lokacijama - Veliki park, Tržnica, Ulica Maršala Tita, plato Narodnog pozorišta.

Program koji je trebao biti održan u kompleksu zgrade "Papagajka" premješten je u dvorište OŠ "Musa Ćazim Ćatić". Festival ulične umjetnosti trajat će do 9. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: