Kultura
0

Uz vatromet, muziku i poruke mira otvoren 24. festival "Sarajevska zima"

FENA
Uz poruke mira, protiv nacionalizma, rasizma, rata i ugnjetavanja večeras su na Željezničkoj stanici u Sarajevu mladi i umjetnici različitih generacija iz zemalja cijeloga svijeta plesom i pjesmom otvorili ovogodišnji 24. Internacionalni festival "Sarajevska zima", koji će do 21. marta biti održan pod motom "Barikade bez granica – '68 Novi (Vrli) svijet".

Uprkos kiši i hladnom vremenu, brojni su se građani Sarajeva te gosti ovogodišnjeg Festivala okupili u auli i na platou Željezničke stanice kako bi bili dio simboličnog prisjećanja na burnu 1968. godinu, onu u kojoj su studenti digli svoj glas te demonstracijama iskazali želju za mirom i rekli "ne" ratu, nacionalizmu i podjelama.

Upravo je to i poruka 24. izdanja "Sarajevske zime", koju će u narednih mjesec i po umjetnici iz 52 zemlje svijeta oslikati kroz različite umjetničke forme u Evropskoj godini interkulturalnog dijaloga.

Ceremonija otvaranja Festivala započela je simboličnim dolaskom vozova sa mladima različitih generacija, a nastavljena je nastupom sarajevskih plesača uz muziku Erica Bretona posebno komponiranom za Festival, Muzičara bez granica i njihovom kompozicijom "Winds of change", grupe "Banda Di Piazza Caricamento" iz Italije te Gabi&Les Monzu iz Kanade.

Nastupili su i grupe Euthanasia i Last Location, Zana Mesihović i band, ansambl violončela Muzičke akademije Sarajevo te Ritmičko gimnastički klub "Bosna", dok je cijela svečanost popraćena zvukovima bubnjeva Sarajevo Drum Orchestra te velikim vatrometom.

Paralela između dvije generacije 1968. i 2008. povučena je i prezentacijom slogana koji oslikavaju identičnost njihovih ideja i snova, iako su iznikli u dva različita stoljeća.

"Sukob je porijeklo svega '68", "Kada vas ispituju odgovarajte pitanjima '68", "Politika je na ulicama'68", "Sloboda je pravo na šutnju'68", "Sloboda je pravo na govor '68", "Vodimo ljubav, ne rat '68" te "Prvo se uspravite pa onda pišite po zidovima '08", "Više nećete mirno spavati kada jednom otvorite oči '08", "Gore građani, dole birokrati '08", "Naše vlade grade barikade '08" i "Svaka moć krvari '08", samo su neke od njih.

Učesnici su na video-zidu mogli pratiti i isječke iz filmova Arhiva BiH koji su podsjetili na studentske i političke nemire iz '68., ali i druge demonstracije te vođe koje su se borile protiv svih oblika diskriminacije i nejednakosti – pariške nemire, Woodstok, govor borca protiv aperthaida i rasne diskriminacije Martina Lutera Kinga, proteste u Pragu, one protiv nuklearki i mnoge druge.

Festival su zvanično proglasili otvorenim član Predsjedništva BiH Željko Komšić, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, direktor Festivala Ibrahim Spahić te učesnik demonstracija na Sorboni '68 Daniel Cohn Bendit. Bendit je podsjetio na snove generacije 60-ih godina o boljem svijetu, bez rata i nacionalizma. Isti snovi postoje i za BiH, kao jedinstvenu zemlju bez etničkih definicija i entiteta, zemlju Evropske unije.

"Zato kažemo – sklonite barikade u vašim glavama, one nam ne trebaju. Bosna i Hercegovina ne treba nacionalizam, ona će biti članica Evropske unije u kojoj će svi ljudi biti jednaki", poručio je Bendit.

Željko Komšić je podsjetio kako su i sarajevski studenti i đaci, slijedeći primjer kolega iz Evrope, pod policijskim pendrecima "bili realni i tražili nemoguće". I danas, kazao je, moramo biti svjesni da slobode nikada nije dovoljno, da oslobađanje nije dovršeno te da uvijek ima barikada koje moramo uklanjati da bismo mogli slobodno komunicirati.

Nastao na ideji olimpijskog duha, kazala je gradonačelnica Borovac, Festival je uz moto "brže, jače, snažnije" doveo BiH u evropski i svjetski kulturni centar. Najavila je da će u sklopu Festivala zajedničkim programom biti obilježena i 24. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Spahić je zaželio da i BiH, u skladu sa svojim snovima, ne sutra već danas ukine podjele u školama i odabere drugi put te se okupi oko vrijednosti koje stvaraju bolji i ljepši svijet. Nasilje i netolerancija nikada nikome nisu donijeli dobro, poručio je.

Tačno u ponoć večeras će pred Vječnom vatrom biti predstavljen video-rad Damira Nikšića posvećen Martinu Luteru Kingu pod nazivom "Mi ćemo prebroditi", a već sutra počinje novi ciklus festivalskog programa.