Kraj sezone
50

Uz simboličnu cijenu ulaznica uživajte u baletu i drami u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Narodno pozorište Sarajevo ovog mjeseca završava umjetničku sezonu, a u želji da se zahvali posjetiocima što su bili uz njih cijelu sezonu, omogućilo je dolazak na posljednju baletnu i dramsku predstavu u ovom mjesecu po jedinstvenoj cijeni ulaznica u iznosu od 5 KM za sve kategorije sjedišta.

Provedite ugodne trenutke u prelijepom ambijentu Narodnog pozorišta Sarajevo 13. juna i uživajte u baletu "Omer i Merima" u režiji i koreografiji Belme Čečo-Bakrač i sjajnoj izvedbu solista i ansambla Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirgovati Aida Jažić.

Predstava počinje u 19:30 sati, a ulogu Omera utjelovit će gost iz Srbije Milan Rus, prvak Balet NP iz Beograda.

"Velika i nezaboravna ljubav dvoje mladih opisana u baladi 'Omer i Merima' bila je najveća inspiracija za kreiranje ove baletne predstave. Prvi put na našoj baletnoj sceni donosimo jednu od najpoznatijih i najljepših bosanskohercegovačkih lirskih pjesama koja zasigurno spada u sam vrh najznačajnijih djela naše narodne poezije. Priča je to o čežnji, nadi i očekivanju nikada ispunjenog sna. Balada 'Omer i Merima' kao dragulj naše kulturne baštine sinonim je jednog vremena, ali i metafora jedne univerzalne i svevremene ljubavi", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Uz simboličnu cijenu ulaznica uživajte i u komediji Branislava Nušića "Ožalošćena porodica" u režiji Ahmeda Imamovića, čije izvođenje je planirano za četvrtak, 15. juna, u 19:30 sati.

Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva su sredstva dozvoljena, a učesnici borbe nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

Nušić tokom tri čina do kreaja raskrinkava površnost "iskrene" tuge i nepreglednost ljudske nezajažljivosti. Prepoznatljivi likovi u bliskim nam mukama izazivaju smijeh svojim sumanutim pokušajima da se domognu nečega što nije njihovo, uspostavljaju apsurdnu logiku dokazujući svoja prava na nasljedstvo preminulog rođaka, istovremeno dokazujući sumnjive rodbinske veze.

Ovaj tekst nudi splet jako dobro ispisanih likova, karaktera, te zanimljivih i nadasve komičnih situacija. Istinsko ‘nušićevsko’ viđenje neprolazne društvene teme, galerija lica male pameti koji se takmiče lažima i cinizmom. Predstava ‘Ožaloščena porodica’, daje nam do znanja besmrtnost Agatona Arsića, koji je uvijek tu negdje među nama. Na sceni mu se još možemo i trebamo smijati, a u stvarnom životu ga se dobro čuvati.