Kafa sa...
0

Uz Liama Neesona sve je bilo lakše

Piše: M. D.
Foto: SFF.ba
Foto: SFF.ba
U Heineken Open Airu u okviru Sarajevo Film Festivala sinoć je prikazan film "Pet minuta raja" (Five Minutes of Heaven") o kojem je bilo riječi na današnjoj Kafi sa...

Sa prisutnima na Festivalskom trgu kod Narodnog pozorišta pričali su reditelj ovog filma Oliver Hirschbiegel i scenarist Guy Hibbert - obojica su za ovo ostvarenje nagrađena na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu - te glumac u "Pet minuta raja" James Nesbitt.

Film koji prati živote dvojice muškaraca iz istog grada, ali sa dvije strane političke podjele, smješten je u Sjevernu Irsku. Jedan od njih, Alistair, je ubica, a drugi Joe, brat čovjeka kojeg je Alistair ubio. Iako je film fikcija, likovi na osnovu kojih je film snimljen, stvarni su.

I zanimljivo je da su obojica učestvovala u stvaranju scenarija, iako se za to vrijeme nikad nisu sreli.

"Svaki put kad bih nešto u scenariju mijenjao, kontaktirao bih obojicu. Jer htio sam ispričati Joeovu priču Joeovim riječima, a Alistairovu Alistairovim riječima. Na kraju su bili ponosni na ono što su postigli filmom, misle da je sve vrijedilo", rekao je scenarista.

Govoreći o poruci koju film nosi, reditelj Hirschbiegel je rekao da on generalno nije pristalica filmskih poruka: "Imate dva sata vremena da shvatite kakvi su oni duhom, kako se nose s konfliktom. Ali smatram da dobar film ne nudi svojim gledateljima konačan odgovor, već im ostavlja prostor da razmišlja."

Glumac James Nesbitt, koji je utjelovio Joea, prvi je put imao priliku igrati rame uz rame s poznatim holivudskim glumcem Liamom Neesonom.

"Kad se u film uključio Liam, sve je postalo lakše, jer dotad smo muku mučili s novcem. Sve dok on nije prihvatio da igra u ovom ostvarenju, 'Pet minuta raja' je bio mali film, bez velikog budžeta. Liama sam tad tek upoznao - on, koji je inače katolik, glumio je protestanta, a ja, koji sam protestant, igrao sam katolika. Mislim da u tome ima simbolike", rekao je Nesbitt, dodajući da je siguran da bi Neeson volio da je sad s njima u Sarajevu, gradu koji je Nesbitt posjetio odmah nakon završetka rata, jer je glumio u Winterbottomovom filmu iz 1997. godine "Dobrodošli u Sarajevo".