{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uz izložbu i otvaranje spomen-ploče

F
16.10.2009. u 13:19
0
0
Uz izložbu i otvaranje spomen-ploče
0
Uz izložbu i otvaranje spomen-ploče
Collegium artisticum (Foto: Sarajevo-x.com)
"Collegium artisticum 1939." naziv je izložbe autorice Ivane Jevđević koja je otvorena danas u istoimenoj gradskoj galeriji kao jedan od događaja organiziranih povodom obilježavanja 70. godišnjice od formiranja grupe mladih intelektualaca i umjetnika pod nazivom "Collegium artisticum".
Istim je povodom gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen ispred galerije otkrio spomen-ploču posvećenu grupi i njenim osnivačima Oskaru Danonu, Voji Dimitrijeviću, Jahielu Finciju i Ani Rajs.

Behmen je pred brojim posjetiocima i zvanicama istaknuo da grupa "Collegium artisticum" predstavlja prvi duhovni otpor fašizmu, dok su njeni članovi bili među prvim antifašistima u Sarajevu. Nazvao ih je i velikim intelektualnim potencijalom.

Supruzi brata slavnog dirigenta i kompozitora Oskara Danona, jedinog živog člana grupe, Ljerki Danon-Behmen je uručio "Ključ Grada Sarajeva".

To priznanje dodijeljeno mu je kao izraz velikog poštovanja građana Sarajeva prema osvjedočenom antifašisti koji je dao značajan doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti te njime potvrdili trajnu vezu s umjetnikovim rodnim gradom.

Danon zbog opravdanih razloga nije mogao doputovati u Sarajevo kako bi primio priznanje, već je emitirana njegova kratka videoporuka.

U galerijskom je prostoru postavljenom izložbom osvijetljen pokret jednog vremena, vođen antifašističkim duhom.

Postavka donosi brojne informacije o osnivačima grupe "Collegium artisticum" i njenim umjetničkim aktivnostima, isječke iz kritika i novina objavljenih o njenom radu između 1939. i 1941. godine i nekoliko originalnih umjetničkih djela njenih članova, posuđenih iz fundusa Historijskog muzeja BiH i Umjetničke galerije BiH.

Direktor galerije Strajo Krsmanović naglasio je da je riječ o iznimno važnoj godišnjici kojom se slavi više od stotinu odvažnih mladih ljudi, čijim je djelima postavljen temelj ovdašnje savremene umjetnosti.

Izrazio je ponos antifašističkom idejom koju i danas njeguje istoimena galerija, ocijenivši da je današnje vrijeme najbolji trenutak za njenu reafirmaciju te suprotstavljanje najezdi političkog primitivizma.

Grupu "Collegium artisticum" osnovala je 1939. godine grupa mladih intelektualaca, čiji članovi nakon studija iz Evrope dolaze u Sarajevo. Savremena stremljenja koja se pojavljuju u evropskim krugovima spojit će s domaćom, narodnom tradicijom, stvarajući umjetničke izvedbe koje uvijek iznova plijene svojom aktualnošću i autentičnošću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: