Lukas Moodysoon
0

'Uvijek sam smatrao da pravim filmove za manjine'

Piše: Mirna Duhaček
Prije nekoliko trenutaka na Festivalskom trgu pored Narodnog pozorišta završena je Kafa sa Lukasom Moodysoonom, švedskim rediteljem koji je sinoć u programu Heineken Open Air, koji je zbog kiše premješten u Zetru, predstavio svoj posljednji film "Mamut" ("Mammoth").

Scenarij za "Mamuta", napravljenog u koprodukciji Švedske, Danske i Njemačke, napisao je sam Moodysoon, a film govori o njujorškom paru u potpunosti obuzetom poslom.

"Film se bavi negativnim stranama globalizacije, iako, moram priznati, ona ima i svojih pozitivnih strana. U to smo se mogli uvjeriti i za vrijeme snimanja, jer sam imao priliku upoznati toliko ljudi s različitih strana svijeta", kaže Moodysoon, reditelj filmova "Ljilja zauvijek" i "Zajedno".

"Ponosan sam na to kako sam kroz svoju karijeru uspio praviti totalno različite filmove. Ja, zapravo, nikad nisam razmišljao proračunato o filmovima koje pravim. Jednostavno, snimam filmove o temama koje mene zanimaju. Zato sam uvijek smatrao da pravim filmove za manjine, a ne većine", rekao je gost programa Kafa sa, koji kaže da kad završi sa snimanjem, više ne voli ni razmišljati o filmu.

Ali je zato vrlo studiozan dok prolazi kroz kreativni proces. Kaže da mu nema ništa draže nego dorađivati scenarij, pa je tako i za "Mamuta" imao 27 verzija.

"Ja mislim da kao umjetnik uvijek moram sumnjati u ono što radim, jer nesigurnost je plodonosnija. Iako ima mnogo stvari u koje sam siguran, o tim stvarima ne snimam filmove. Filmove snimam samo o stvarima u koje nisam siguran", rekao je ovom prilikom švedski reditelj, koji za sebe kaže da je apolitičan, iako je u karijeri snimio dosta angažiranih filmova, ali da je zainteresiran za moral i etiku, ta dva, kako kaže, toliko diskreditirana pojma u današnjem svijetu.

U svom posljednjem filmu "Mamut" okupio je impresivnu glumačku ekipu, koju su predvodili Michelle Williams i Gael Garcia Bernal.