U Stocu
142

Ususret "Slovu Gorčina": Prisjećanje na lik i djelo Maka Dizdara kroz umjetnost

N. C.
Nekropola stećaka Radimlja kod Stoca za vrijeme festivala "Slovo Gorčina"
Nekropola stećaka Radimlja kod Stoca za vrijeme festivala "Slovo Gorčina"
Festival kulture "Slovo Gorčina" je manifestacije s jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini, a o njenom značaju za Klix.ba govorio je Gorčin Dizdar, počasni predsjednik udruženja "Slovo Gorčina" i unuk jednog od najznačajnijih bh. književnika Maka Dizdara.

Neposredno nakon smrti pjesnika Maka Dizdara, tačnije 1970. godine, u Stocu je održano prvo izdanje Festivala kulture "Slovo Gorčina". Za svog života i sam pjesnik imao je želju da se u njegovom rodnom Stocu održavaju susreti umjetnika na mnogim stolačkim otvorenim pozornicama. Nažalost, to se nije dogodilo za njegovog života, ali "čuvari" njegovog lika i djela njegovu ideju sprovode u djelo više od 50. godina.

Od 28. do 30. jula u Stocu će se održavati 52. izdanje Festivala kulture "Slovo Gorčina" koji nastojeći da očuva svoju multimedijalnu formu i trodnevni format, i ovaj put će ponuditi ukupno 18 programa, na 4 lokacije, među kojima će biti zastupljeni poezija, književnost, scenska, likovna i muzička umjetnost. Ove godine festival će se svečano otvoriti na nekropoli stećaka Radimlja, tradicionalno najvažnijoj lokaciji za "Slovo Gorčina".

Dizdar ističe da su uspjeli stvoriti multidsciplinarni festival koji se i dalje suštinski naslanja na ideje velikog pjesnika Maka Dizdara.

"Izuzetno sam ponosan što je i u ovoj godini festival napravio veliki korak naprijed u organizacijskom i programskom smislu. Prateći osnovni koncept razvijen još 1971. godine, nakon smrti Maka Dizdara, koji se suštinski naslanjao na ideje velikog pjesnika, uspjeli smo stvoriti savremen multidisciplinarni festival koji je prepoznat u Bosni i Hercegovini i regionu, a sve više poprima i međunarodni karakter", naveo je.

Gorčin Dizdar, unuk Maka Dizdara
Gorčin Dizdar, unuk Maka Dizdara

"Slovo Gorčina" je trodnevna manifestacija koja, kako kaže, svake godine u Stolac privuče stotine posjetitelja koji se zaljube u ovaj grad.

"Značaj naše misije prepoznali su i brojni partneri iz javnog i privatnog sektora koji su nam omogućili da grad na Bregavi tokom ova tri dana postane regionalni centar umjetnosti i kulture. Svake godine, Slovo Gorčina privuče stotine posjetitelja, koji se gotovo bez izuzetka zaljube u Stolac i iznova mu se vraćaju. Nemoguće je precijeniti višestruki značaj ovog festivala za Stolac, pa i za Bosnu i Hercegovinu - od kulturnog, umjetničkog, civilizacijskog, pa sve do turističkog i ekonomskog", dodao je.

Dizdar se dotakao i programa festivala čiji će i ovogodišnji gosti biti eminentni književnici i umjetnici.

"Što se tiče ovogodišnjeg programa, u centralnim večernjim programima ove godine ćemo ugostiti tri pjesnika - Asmira Kujovića, jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih pjesnika mlađe generacije, Abdulaha Sidrana, istinskog klasika naše književnosti i Dragu Glamuzinu, višestruko nagrađivanog hrvatskog pjesnika te glavnog urednika izdavačke kuće VBZ. U muzičkom dijelu programa, u jedinstvenom ambijentu Radimlje u subotu će nastupiti jedinstveni Božo Vrećo, a noć prije imat ćemo priliku čuti djela banjalučkog kompozitora Davida Mastikose te nekoliko pjesama u izvedbi hora BZK Preporoda Brčko. Posjetioci će također uživati u dvije odlične izložbe, grafikama mladog sarajevskog umjetnika Denisa Haračića te beogradskog grafičara Branimira Karanovića. Tu je i dokumentarna izložba Povelje i pisma bosanskih vladara i vlastelina i Okrugli sto posvećeno bosanskom srednjovjekovlju. Naravno, neophodno je i spomenuti naše internacionalne goste bugarsku spisateljicu Zdravku Evtimovu i mađarsko-srbijanskog autora Lasla Vegela. Ukratko, izrazito kvalitetan program dostojan i mnogo većih sredina i događaja i, vjerujem, prilika da se i oni koji inače možda nemaju običaj posjećivati ovakve događaje.

Tragajući za srednjovjekovnom kulturom, od koje je ostalo tek malo više od legende, Dizdar je u povijesni raspon bh. književnoga izraza vratio njegove davne bosanske aktere u izvornoj zapitanosti. I naziv festivala vezan je za bosansko srednjovjekovlje odnosno za jednog od najvažnijih likova Makove poezije - Gorčina.

"I kao unuku Maka Dizdara veoma mi je drago da 'Slovo Gorčina' u njegovom rodnom gradu dostojno održava sjećanje na velikoj stolačkog pjesnika. Nekim čitaocima možda i nije poznato da je festival nazvan po jednom od najvažnijih likova Makove poezije iz istoimene pjesme u zbirci 'Kameni spavač'. Cjelokupno Makovo pjesničko bavljenje bosanskim srednjim vijekom zapravo je započelo pjesmom Gorčin, pa tako ovo ime predstavlja i svojevrsno izvorište njegovog najznačajnijeg djela", dodaje.

Jedna od novosti na ovogodišnjem izdanju festivala je izvedba Makove poezije koju će recitirati proslavljeni bh. glumac Izudin Bajrović.

"Ove godine, direktno ćemo se prisjetiti Maka Dizdar i njegovog djela kroz recital njegove poezije u izvedbi Izudina Bajrovića na Radimlji te kroz promociju knjige 'Mak i bosnistika' autorice Elmedina Maglajlija-Hodžić. Kao i svake godine, dio programa će se održavati u Makovoj hiži, muzejsko-galerijskom centru Fondacije Mak Dizdar posvećenom Maku Dizdaru. Kroz ovaj festival, Makovo djelo i misija nastavlja živjeti, a umjetnici različitih disciplina po prvi put ili iznova upoznaju njegovu poeziju", zaključuje.

"Slovo Goričina" od svog osnivana pa do danas ima za cilj afirmaciju sveukupne bh. kulturne bašine i svega onog što je stvoreno na ovom tlu.