Djela Irfana Rustempašića
0

Ususret 11. julu u Sarajevu otvorena izložba "Čula" posvećena Srebrenici

N. O.
Izložba "Čula" Irfana Rustempašića
Izložba "Čula" Irfana Rustempašića
Ususret 11. julu i obilježavanju genocida u Srebrenici, u Centru za kulturu Dobrinja - Vili Hadžihalilovića u četvrtak 01. jula otvorena je izložba "Čula" autora Irfana Rustempašića, a djela će se moći pogledati još danas, 02. jula.

Irfan Rustempašić je profesor geografije u sarajevskoj Internacionalnoj gimnaziji "Sedef", a posljednjih nekoliko godina bavi se neobičnom slikarskom tehnikom koristeći kamen kao bazu svojih djela.

Reakcija javnosti na tu vrstu slikarske tehnike mu je dodatno dala inspiraciju da se time počne baviti većim intenzitetom. Ideje i motive pronalazi u različitim stvarima, a priroda mu daje posebno nadahnuće. Za nastanak djela autor ističe da je potrebno dosta strpljenja i ljubavi. Slike imaju i posebnu terapijsku snagu i opuštajuće djeluju za samog posmatrača.

Autor je posljednju godinu dana posvetio djelima koja tretiraju temu genocida u Srebrenici i na jedan nesvakidašnji način želi da istakne važnost te teme za Bošnjake i očuvanje sjećanja na nevine žrtve.

"Posljednjih desetak mjeseci imao sam želju da tragediju Srebrenice predstavim ostavivši umjetnički trag. Svih 10 mjeseci sam bio u tom svijetu, pregledao sam mnogo dokumentarnih filmova, pokušao sam da se saživim sa svakom ispovjesti koju sam slušao. Radeći ovo sam unio sve svoje biće i emocije i pokušao sam da na jedan drugi način kroz umjetnički izražaj iz svog ugla predstavim tragediju koja se desila Bošnjacima", kazao je profesor Rustempašić o izložbi.

Želja mu je da u budućnosti nastavi rad na obilježavanju i drugih mjesta stradanja. Kao profesor smatra da je tema genocida u Srebrenici i slabo tretirana u školama i nada se da će resorno ministarstvo o tome posebno povesti računa.

Izložba će biti otvorena i danas u bašti Vile Hadžihalilovića.