Kultura
0

Ustanovljena nagrada Društva pisaca za književnost za djecu i mlade

FENA
Književnik Atif Kujundžić prvi je dobitnik novoustanovljene nagrade Društva pisaca BiH za najbolje djelo iz književnosti za mlade, za zbirku priča "Priče iz predgrađa".

Danas na pres-konferenciji istaknuto je da je riječ o nagradi koja se dodjeljuje prvi put,a nagrada je ustanovljena nakon što je prošle godine pri Društvu pisaca formirana Sekcija pisaca za djecu i mlade.

Žiri za dodjelu nagrade radio je u sastavu Ibrahim Kajan (predsjednik), Nenad Radanović i Mirsad Bećirbašić. Kada je riječ o članovima Društva pisaca oni su objavili osam djela iz dječije književnosti i književnosti za mlade.

Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer istakao je značaj formiranja ove sekcije.

Književnik i član žirija Nenad Radanović rekao je da je dječija književnost dugo bila u zapećku u odnosu na književnost za odrasle.

Govoreći o nagrađenoj knjizi "Priče iz predgrađa" Atifa Kujundžića u izdanju Denfas Tuzla, Radanović je istakao da je riječ o odličnoj knjizi, koja se bavi odrastanjem djece nakon Drugog svjetskog rata. To je priča o tome kako se djeca bore, o dječaku koji izgubi nogu u potrazi za ugljem da bi ugrijao kuću.

Kako kaže Radanović to je knjiga koja poručuje da život nije samo igra, ali i da među ljudima nema problema ako si ljudi međusobno pruže ruku.

Nagrada će biti uručena krajem januara.

Kako je rekao predsjednik Sekcije pisaca za djecu Mirsad Bečirbašić u januaru bi se trebala održati i skupština
Sekcije pisaca za djecu u sklopu koje će biti razgovora o položaju književnosti za djecu i mlade.