Narodno pozorište Sarajevo
0

Uspješno gostovanje predstave "Ponoćna igra" u Srbiji

FENA
Predstava male scene - En Face "Ponoćna igra" Narodnog pozorišta Sarajevo u proteklom je periodu gostovala u četiri grada Republike Srbije.

Tako su se glumci Mediha Musliović i Izudin Bajrović predstavili publici Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog knjaževskog teatra u Kragujevcu, saopćeno je iz Pres-službe NP Sarajevo.

Predstavu redatelja Gradimira Gojera, rađenu po tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog, vidjela je i publika teatra Slavija, gdje je Narodno pozorište Sarajevo zajedno sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR-om predstavljalo umjetnost teatra države BiH na Osmom internacionalnom teatarskom festivalu Slavija.

Sve četiri predstave u Srbiji odigrane su pred prepunim gledalištima, a interesovanje medija bilo je primjereno.

"Gostujući s kamernom predstavom nismo samo reprezentirali teatarsku kulturu BiH, već smo prije svega pokazali snažnu glumačku gestiku članova Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića i Medihe Musliović. Na taj način smo svjedočeći o snazi našeg teatra otvarali i nove puteve za suradnju sa srpskim teatrima", kazao je povodom gostovanja direktor NP Sarajevo Gradimir Gojer.

On je kazao da su dogovoreni i drugi oblici saradnje, posebno u Kragujevcu i Somboru, nakon što je potpisan Sporazum o dugoročnjoj suradnji s Knjaževskim srpskim teatrom iz Kragujevca.