Učesnik brojnih projekata
82

Uspješan put mladog glumca Haruna Ćehovića: Od Sarajeva do prestižne akademije u Londonu

E. M.
Harun Ćehović
Harun Ćehović
Bosanskohercegovački mladi glumac Harun Ćehović nakon završenog školovanja u Londonu okrenuo se brojnim projektima na kojim radi, a u razgovoru za Klix.ba govorio je o školovanju na RADI te projektu kojeg radi s umjetnicima iz cijelog svijeta.

Ćehović je jedan od prvih magistara glume u Bosni i Hercegovini, ali ni tu nije stao pa je svoje školovanje nastavio na Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) koja je jedna od najstarijih i najprestižnijih glumačkih škola u svijetu u kojoj svega dva posto aplikanata bude uspješno.

U godini kada je Ćehović upisao RADU, od 487 aplikacija iz cijelog svijeta primili su samo 18 studenata. Samo neki od glumaca koju su završili ovu akademiju su Alan Rickman, Anthony Hopkins, Cynthia Erivo i Tom Hiddleston.

"Za vrijeme školovanja u Engleskoj radio sam projekte, kako pozorišne tako i filmske, u Londonu, Beogradu i Atini. Dva kratka filmska projekta u kojim glumim imaju premijeru na BFI Film Festivalu u Londonu, a kreiram i svoj prvi kratki igrani film koji sam pisao i producirao, a koji je otvorio OFF u Sarajevu prošle godine. Prošlog ljeta sam snimao i seriju ‘Komar’ koju režira Timur Makarević”, govori Ćehović u razgovoru za Klix.ba.

U posljednjih nekoliko mjeseci angažovan je na predstavi koju radi s kolegama s RADA-e i to umjetnicima iz Amerike, Velike Britanije i Francuske,a predstava koju je on režirao i pisao i u kojoj igra s još četvoricom kolega igra u New Yorku, ali će igrati i u Londonu, Liverpoolu, Birminghamu, a moguća je i generalna turneja u Velikoj Britaniji i Americi.

"Jako sam zahvalan na svemu što se trenutno dešava i maksimalno sam fokusiran na aktivne projekte, ali se radujem, i priznajem, isčekujem i odgovore nekih potencijalno novih projekata kako na Balkanu, tako i u Europi", dodaje Ćehović.

Ističe da je bitno oko sebe imati ljude koji vas ispunjavaju i koji pružaju potrebnu podršku kako u poslovnom, tako i u privatnom životu.

"Moram priznati da sam po tom pitanju imao mnogo sreće u oba 'polja' jer sam svakodnevno okružen ljudima koji me i u kreativnom, ali i u generalnom životnom smislu inspirišu i motiviraju i koji su moja podrška", pojašnjava.

Na kraju je kazao da o budućnosti ne može reći s obzirom na to da svaki dan donosi novu priliku.

"Svaki dan donosi nešto novo i radi toga sam jako zahvalan. Velika prednost ovog posla jeste što vas može odvesti u bilo koji kraj svijeta i to je jedna velika privilegija, međutim, uvijek se radujem provesti što više vremena u Sarajevu. Mišljenja sam da nikada ne trebamo zaboraviti odakle dolazimo i da to uvijek moramo ponosno nositi sa sobom gdje god nas put odveo", zaključuje Ćehović.