Kultura
0

Uspjeh predstave "Memoari Prote Mateje Nenadovića" na festivalu u Moskvi

FENA
Predstava SPKD „Prosvjeta“ - Sarajevo „Memoari prote Mateje Nenadovića“ u režiji Ratka Orozovića i u izvođenju glumca Pavla Ilića zabilježila je značajan uspjeh na IV međunarodnom pozorišnom festivalu „Zlatni vitez“ održanom od 20. oktobra do 6. novembra u Moskvi.

Tim povodom danas su u „Prosvjeti“ Ratko Orozović i Pavle Ilić održali pres-konferenciju na kojoj su prenijeli utiske s ovog festivala.

Ilić je kazao kako će mu ostati u sjećanju to što je poslije predstave publika ostala u sali sat i po, gdje je odmah nakon predstave održana i pres-konferencija u prisustvu publike, kritičara i članova žirija.

„Bio sam do sada na mnogim festivalima, dobio sam više od 15 međunarodnih nagrada, ali ovo je moj prvi pozorišni nastup na jednom međunarodnom festivalu i utoliko mi je draže. Kada idu moji filmovi, onda publika gleda filmove i odnosi se prema njima na svoj način, ali ovdje osjetiš dah publike, dah kritike“, kazao je Orozović.

Dodao je kako je u Moskvi dobio šansu da pravi dokumentarni film o Hasai Alievu, jednom od najvećih stručnjaka za stres, tako da će u januaru raditi film o njemu.

Kako je rečeno, selektor festivala „Viflijemska zvijezda“ iz Moskve je monodramu „Memoari prote Mateje Nenadovića“ pozvao da učestvuje na festivalu u Moskvi od 25. januara do 2. februara 2007. godine.

Orozović je na kraju napomenuo da niko iz Ambasade BiH u Moskvi nije prisustvovao ovoj predstavi, a da je Ambasada Srbije u Rusiji upriličila prijem za naše i beogradske umjetnike.

Glumac Pavle Ilić je ovom prilikom izveo jedan dio monodrame „Memoari prote Mateje Nenadovića“.