Proba u Narodnom pozorištu
0

Uskoro premijera predstave Zločin na kozijem otoku

FENA
Narodno pozorište u Sarajevu
Narodno pozorište u Sarajevu
U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je održana proba predstave "Zločin na kozijem otoku" s rediteljskim potpisom Damira Zlatara Freya, a izvedbom ove predstave Drama Narodnog pozorišta zabilježit će 27. januara prvu premijeru u tekućoj umjetničkoj sezoni.

Direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Ermin Sijamija ranije je za Fenu kazao da se na ovom projektu radi već mjesec i pol dana, te da je riječ je o tekstu jednog od najpoznatijih talijanskih dramatičara prve polovice 20. vijeka Uga Bettija, koji je uprizoren na mnogim pozorišnim scenama širom svijeta.

Radnja predstave smještena je na otoku na kojem žive tri usamljene žene različitih generacija iznenada se pojavljuje jedan muškarac, koji kroz određeno vrijeme stupa u vezu sa sve tri žene, kada slijedi zaplet i drama, te različiti sukobi, ali i jedno ubistvo.

Drama "Zločin na kozjem otoku" iz 1946. fokusira se na karakterizaciji likova triju žena - majke, kćerke i šurjakinje koje će, prilikom upoznavanja šarmantnog muškarca, sebe dovesti u situaciju koja bi bitno mogla ugroziti njihove obiteljske živote.

U fokusu ove dramske priče je emotivni kriminal, a redatelj Damir Zlatar Frey kazao je večeras da je predstava zahtijevala veliki angažman i rad s glumcima na integralnom tekstu koji sadržava mnogo monologa. Naglasio je i da iako su glavne probe odrađene još uvijek se usklađuju i tehnička rješenja u predstavi ton, svjetla, muzika itd.

Glavni glumac u predstavi Rijad Ljutović istaknuo je večeras da se radi o veoma zanimljivoj temi koja govori upravo o emotivnom kriminalu jer jedan muškarac iskoristi osjećanja triju žena koje ga naprosto ludo vole, na najgori mogući način, dodajući da smo svi, ako ne to doživjeli, onda čuli sličnu priču.

Predstava je društveno angažirana i progovara o temama koje se inače "stavljaju pod tepih", a ovo će biti prilika, kaže Ljutović, da publika malo porazmisli upravo o tim tajnama koje se dešavaju "između četiri zida".

"Meni je bilo jako naporno i fizički i emotivno raditi na ovoj ulozi jer lik Anđela nije dio mog habitusa, pa sam morao da uložim duplo više energije da bi dočarao lika od kojeg sam potpuno različit", kazao je Ljutović.

Uloge su osim Ljutovića ostvarile tri glumice Vedrana Seksan, Alma Terzić i Jasna Ornela Bery.

Prva reprizna izvedba predstave najavljena je za 30. januar.