Kultura
38

Uskoro premijera predstave “Vesela večer u Sarajevu”

Klix.ba
Pozorišna predstava "Vesela večer u Sarajevu“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva, Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti, te Jevrejskom općinom, ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva, na sijela koja su, nekoć, bila okupljališta Sarajlija i koja su značajno uticala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i na upoznavanje sa različitostima i specifičnostima naroda i etničkih grupa.

Predstava oživljava stvarne ličnosti koji su živjeli u našem gradu prije stotinu godina (Makso Despić, Nafija Sarajlić, Laureta Papo Bohoreta, August Braun i Hasib Ramić), ali glavna inspiracija za tekst predstave nalazi se su djelima književnika Ive Andrića, Isaka Samokovlije, Ahmeda Muradbegovića, Musa Ćazim Ćatića, Safet beg Bašagića i dr.

Predstava je zamišljena kao sijelo koje se održava u ambijentu sarajevske avlije (premijera u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, reprize u Svrzinoj kući i bašti Muzeja Jevreja), a uz glumce Maju Salkić, Sonju Goronja, Mehmeda Porču, Seada Pandura i Sanjina Arnautovića, učestvuju i članice hora “Korona” Anida Isanović i Dunja Kazić, a harmoniku svira Kaća Hadžifejzović.

Scenario za predstavu napisale su Dubravka Zrnčić-Kulenović, Maja Salkić i Sonja Goronja, za kostime je zadužena Vanja Popović, a režiju Dubravka Zrnčić- Kulenović

Premijera predstave je u petak, 20.06.2014. u 21 sat, prva repriza u nedjelju, 22.06.2014. u 21, a druga repriza u utorak, 24.06.2014., također u 21 sat u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Cijena ulaznice će iznositi 15 KM, a rezervacije možete obaviti svaki radni dan od 10 do 16 sati na broj telefona 033 664 070. Broj mjesta je ograničen.