Kamerni teatar 55
111

Uskoro premijera predstave "Hadersfild": Generacijska drama o ljudima koji ne znaju kako dalje

Piše: El. Lj.
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na redovnom repertoaru Kamernog teatra 55 će od 23. marta biti i predstava "Hadersfild" koju je na daske ove pozorišne kuće, po tekstu Uglješe Šajtinca, postavio Emir Zumbul Kapetanović.

Ekipa portala Klix.ba prisustvovala je jednoj od proba koje već neko vrijeme intenzivno traju. Predstava "Hadersfild" bila je jedan od ispitnih zadataka studenata Akademije scenskih umjetnosti i u istoj glumačkoj postavi je izvedena i prije tri godine.

"To je bio veoma uspješan ispitni zadatak, tako da je prirodan slijed događaja da ova predstava uđe u profesionalno pozorište. Kamerni teatar je uvijek bio senzibiliran da prepozna šta je to dobar rad studenata Akademije scenskih umjetnosti i privilegovani smo što je ova predstava dobila svoje stalno mjesto na njegovoj sceni", rekao nam je reditelj Emir Zumbul Kapetanović.

Kaže nam kako je visok stepen identifikacije s pričom osnovni razlog zbog kojeg se odlučio za "Hadersfild".

"To je generacijski tekst o ljudima koji su se, nakon svih nedaća koje su nas zadesile u proteklim desetljećima, našli na poziciji da ne znaju kako dalje krenuti. Jednostavno, to je priča o meni i mojim prijateljima", rekao je Kapetanović.

Uloge u predstavi ostvarili su Muhamed Hadžović, Admir Glamočak, Senad Alihodžić, Sabit Sejdinović, Sanin Milavić i Fatima Kazazić. Na probama vlada radno-kreativna atmosfera, a motivisanost glumaca i njihova zaljubljenost u materijal obećava uspješan projekt.

"Atmosfera je više nego dobra. Probe teku fantastično i to je logično, jer nas tekst Uglješe Šajtinca okuplja oko iste ideje. Shvatili smo da je ovo najbolji materijal kroz koji možemo progovoriti i iz ličnih potreba. Upravo u tome je ljepota ove predstave, jer se stepen tačke identifikacije likova i nas samih podudara kroz skoro cijeli komad i to toliko snažno i silovito da se gubi osjećaj da je to samo predstava", rekao nam je Muhamed Hadžović koji će u predstavi iznijeti glavnu ulogu.

Jedina ženska uloga u ovoj predstavi pripala je mladoj glumici Fatimi Kazazić koja nam je rekla kako rade ubrzanim tempom, ali se u isto vrijeme i dobro zabavljaju. Ne krije da jedva čeka 23. mart kada će predstava biti premijerno izvedena i u potpunosti oživjeti.

"Kolege su raspoložene za nove prijedloge, izmjene i indikacije. Komad je u procesu i sve teče svojim tokom, kako i treba. Igrati u predstavi 'Hadersfild' za mene predstavlja veliku čast jer i privatno i profesionalno poštujem ljude sa kojima radim. Činjenica da igram jedinu žensku ulogu mi predstavlja privilegiju. Momci me čuvaju i tretiraju kao princezu, njihova energija i odnos prema meni prosto budi želju da budem bolja, da napredujem i da se glumački još više razvijam", rekla je Kazazić.

Sabit Sejdinović kojem je pripala uloga Igora koji je svoju sreću potražio u Hadersfildu, odnosno dijaspori, kaže nam kako ova priča ima jasnu konotaciju u vremenu u kojem mi živimo i da je zbog toga ovaj tekst bitan za kolektivno preispitivanje kroz umjetnost, odnosno teatar.

Predstava će premijerno biti odigrana 23. marta s početkom u 20 sati. Prvu reprizu možete pogledati 24., a drugu 26. marta.