Sarajevo
0

Uskoro građevinska dozvola za obnovu Isa-begovog hamama

FENA
Isa-begov hamam u Sarajevu
Isa-begov hamam u Sarajevu
Vakufska direkcija Sarajevo, koja je nadležna za obnovu najstarijeg gradskog kupatila u Sarajevu Isa-begovog hamama, smještenog uz Carevu džamiju, u prvoj polovici ove godine od nadležnih institucija očekuje dobijanje građevinske dozvole, nakon čega će početi radovi na restauraciji i rekonstrukciji tog vrijednog kulturno-historijskog spomenika BiH.

Potvrdio je to danas Feni sekretar Vakufske direkcije Sarajevo Amel Mešić, navodeći da će tokom iduće sedmice biti završena revizija glavnog projekta obnove banje, koja je bila neophodna jer je Isa-begov hamam 2004. godine uvršten na Listu nacionalnih spomenika BiH.

Odmah po okončanju revizije bit će upućen zahtjev za izdavanje građevinske saglasnosti za početak realizacije obnove objekta.

Mešić podsjeća da je u januaru 2009. godine izrađen programski projekt funkcionalnog korištenja objekta, a u aprilu i glavni projekt obnove koji je radila firma "Urbing", čiji je potpis i na projektu rekonstrukcije Vijećnice.

Programskim projektom korištenja objekta predviđene su četiri njegove funkcionalne cjeline - banjski dio, koji čine hamami, bazeni, masaže i saune, zatim kafe-slastičarna, te administrativni i dio s tehničkim postrojenjima.

"Projektom se nastojao zadržati dio izvorne funkcije i sadržaja u autentičnom dijelu objekta, kao što su topli bazen i turske znojne kupke, rekreativno kupanje i plivanje, te rekreativni bazen za odrasle i djecu s tuševima i drugim sadržajima", kazao je Mešić.

Tri prostora za masažu i dvije saune predstavljaju dio novih sadržaja koji su kao segmenti modernog vremena funkcionalno uklopljeni u autentičnu funkciju objekta.

Pored centralnog banjskog dijela objekta, administrativni dio bit će smješten na spratu, tehnička postrojenja u suterenu, a kafe slastičarna u zapadnom dijelu zgrade.

Investitor je humanitarna organizacija iz Turske "IHH", a vrijednost cjelokupne obnove iznosit će više od milion eura.

Površina cijelog objekta Isa-begovog hamama je 817 kvadratnih metara.

Vakufska direkcija prethodno je već dobila načelne saglasnosti na projekt od nadležnih ustanova – Vodovoda i kanalizacije, Elektrodistribucije, BH Telekoma, Sarajevogasa te Instituta za zaštitu na radu i zaštitu od požara.

Isa-begov hamam, poznat i kao Carev hamam, koji se spominje još 1462. godine, dao je izgraditi treći beg osmanske pokrajine Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara Isa-beg Ishaković. Vremenom je zgrada oštećena te potpuno srušena 1889. godine.

Banja je ponovo sagrađena 1891. po nacrtu arhitekte Josipa Vancaša. Dio zgrade urađen je po uzoru na stari hamam, dok je drugi dio izgrađen kao moderno kupatilo zapadnog tipa. Tokom zadnjeg rata u BiH zgrada hamama je teško oštećena i prijetila joj je opasnost potpunog propadanja.