Kultura
67

"Usamljeni Zapad" na Otvorenoj sceni Obala

Klix.ba
Večeras, 18. marta s početkom u 20 sati na sarajevskoj Otvorenoj sceni Obala bit će izvedena predstava "Usamljeni Zapad". Ulaz je slobodan.

Usamljeni Zapad je djelo suvremenog irskog pisca Martina McDonagha koje je dio Connemara trilogije.

"Usamljeni Zapad" prati priču dva brata, Colemana i Valena, čiji je otac upravo poginuo "nesretnim slučajem". Ono što čini svakodnevnicu života dvojice braće su konstantne svađe, sukobi, nevjerovatna mržnja, pakost, zavist i ljubomora koja izjeda njihova bića, a sve to uz velike količine alkohola.

Jedino otac Welsh, katolički svećenik koji se bori sa sopstvenom ovisnošću i krizom identiteta, pokušava da popravi njihov odnos, da probudi ljubav i ljudskost u njima, no svaki put bezuspješno. Jedini ženski lik u komadu je Girleen, koja je duboko zaljubljena u oca Welsha i čini sve da dopre do njega. Naravno, njena ljubav je u startu osuđena na propast.

Tri ubistva, jedno samoubistvo, spletke, zavist i mnogo skrivenih tajni nešto je što ovaj komad čini nevjerovatnim i gotovo nestvarnim.

U predstavi igraju: Davor Sabo (Coleman Connor), Adnan Goro (Valene Connor), Slaven Vidak (otac Welsh) i Alisa Čajić (Girleen).

Mentor predstave je prof. Admir Glamočak.