"Razgovor s Nadom" najbolja knjiga
0

Uručene plakete dobitnicima nagrada Društva pisaca BiH

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Dobitnicima i predstavnicima dobitnika Godišnjih nagrada Društva pisaca BiH za 2010. godinu, koji su proglašeni još u junu ove godine, danas su u Sarajevu uručene Plakete, kao simboličan čin u nedostatku finansijskih sredstava za novčani dio nagrade.

Zbirku poezije Muniba Delalića "Razgovor s Nadom" Društvo pisaca BiH je proglasilo najboljom knjigom objavljenom u 2010. godini, dok je knjiga "Đaci-junaci" autora Fuada Kovača i Mirsada Bećirbašića proglašena najboljim djelom iz oblasti književnosti za djecu i mlade.

Predsjednik Društva pisaca BiH Amir Brka danas je na prigodnoj konferenciji za medije u Sarajevu Plakete uručio Mirsadu Bećirbašiću i predstavniku IK "Dobra knjiga", koja je izdala knjigu Muniba Delalića, Izudinu Šikalu.

On je pojasnio da je Društvo pisaca BiH od pet ministarstava - federalnih i kantonalnih ministarstava kulture i sporta i nauke i obrazovanja, te Ministarstva civilnih poslova BiH tražilo pomoć u finansijskoj potpori za isplatu novčanog dijela Godišnje nagrade, ali bez uspjeha.

Za najbolju knjigu odlučivao je žiri u sastavu - predsjednica Kristina Mrđa i članovi Enver Kazaz i Dragan Marjanović, dok je odluku za najbolje djelo iz oblasti književnosti za djecu i mlade donio žiri u sastavu - predsjednik Ibrahim Kajan i članovi Miro Petrović i Fadila Nura Haver.

U najužoj konkurenciji za najbolju knjigu u 2010. godini bila su, pored Delalićevog djela, i "Turistički vodič" Amira Brke te "Otac" Miljenka Jergovića.

Enver Kazaz je istaknuo da je zbirka poezije "Razgovor s Nadom" nastajala 20 godina te da predstavlja vlastitu ispovijest autora od progona iz Hercegovine 90-ih godina, do nastanjivanja u Norveškoj.

"Ovo je zbirka koja će nas suočiti s nama. To je hronika jedne lirske duše i autobiografije, ali i jednog društva. Djelo donosi novinu - interkulturalni dijalog između hladnog, uljuđenog i civiliziranog sjevera te neuljuđenog i neciviliziranog juga. Nagrada uručena ovom autoru je prilog bh. rasutom arhipelagu po svijetu", kazao je on.

Fadila Nura Haver je, navodeći obrazloženje odluke za najbolje djelo iz oblasti književnosti za djecu i mlade, naglasila da je žiri procijenio kako je knjiga "Đaci - junaci" vesela, razigrana, kreativno poticajna, puna toplih iskričavih emocija, te humorna i polifonična.

"Ova je knjiga po mnogim elementima otišla korak dalje i umnogome se približila trendovima u svjetskoj književnosti za djecu, koja se sve više temelji na naučnim istraživanjima glede odgojno-obrazovnih programa, prvenstveno u oblasti dječije psihologije", kazala je ona.

U najužem izboru za ovu nagradu bila su djela "Mali ekser" Šefika Daupovića i "Princeza Ariel i Yo" Ljubice Ostojić.

Nagrada za najbolju knjigu iznosi 7.000, a za najbolje djelo iz oblasti književnosti za djecu i mlade 3.000 KM.