Kultura
0

Uručena godišnja nagrada Društva pisaca BiH Amiru Brki

FENA
Godišnja nagrada Društva pisaca za 2006. pripala je književniku Amiru Brki za knjigu poezije "Vrijeme sretnih gradova". Svečanost uručenja nagrade koja se sastoji od plakete i iznosa upriličena je danas u Domu pisaca.

Primajući nagradu Društva pisaca BiH za najbolju knjigu u prethodnoj godini Amir Brka je rekao da je pjesništvo svojevrsna subjektivna istina.

Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer podsjetio je da je prošlogodišnja produkcija bh. književnika bila značajna i kvalitetom i kvantitetom.

Odluku da godišnja nagrada Društva pisaca za 2006. godinu pripadne Amiru Brki za knjigu poezije "Vrijeme sretnih gradova" u izdanju IK Zalihica Sarajevo donio je žiri za dodjelu Godišnje nagrade Društva pisaca BiH u sastavu: Ibrahim Kajan (predsjednik), Ljubica Ostojić i Kristina Mrđa.

Kako se navodi u obrazloženju pjesnik Amir Brka svojim poetskim stavom o svijetu u kojem živi obilježio je cijelo ovo desetljeće bosanskohercegovačke pisane riječi.

"Pjesništvo Amira Brke dobilo je bitku "što se vodila protiv tradicionalnog shvatanja književnosti kao uljepšanog govora", navodi se u obrazloženju. Brka je "depoetiziranim" poetskim jezikom donio čudo posvemašnjeg povjerenja u riječ-tamo gdje se više u čuda malo ili nimalo vjeruje".

U konkurenciji za Nagradu društva pisaca bila su djela članova Društva iz svih književnih oblasti, a u konkurenciji je bilo više od 40 djela.