{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upriličeno predavanje "Rod i oružani sukobi: Alternativni pogled na rat"

F
28.10.2013. u 19:58
6
1
Upriličeno predavanje "Rod i oružani sukobi: Alternativni pogled na rat"
6
Upriličeno predavanje "Rod i oružani sukobi: Alternativni pogled na rat"
Carol Mann
Naučnica sa Instituta za političke studije Univerziteta u Parizu Carol Mann je u Sarajevu održala javno predavanje o temi "Rod i oružani sukobi: alternativni pogled na rat" u organizaciji Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.
Oružani sukobi i mirovni procesi pomirenja čest su predmet istraživanja društvenih nauka. Međutim, smatra Mann, njihov utjecaj na rodne odnose se često zanemaruje.

Mišljenja je da historija, uključujući i onu posljednjih ratova na Balkanu, nastavlja veličati muško viđenje rata, dok se ženski glasovi i sjećanja ignoriraju ili se u najboljem slučaju smatraju subalternativnim.

Mann svojim predavanjima želi istražiti načine na koje se rodna dimenzija treba staviti u središte društvenog i političkog promišljanja o svakom oružanom sukobu.

Mann je autorica studije "Kućne amazonke" zasnovane na istraživanju otpora žena Dobrinje u ratu u BiH.

Tema te studije je otpor žena za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u sarajevskom predgrađu Dobrinja.

"Dosadašnji zapisi i analize posvećeni ženama iz rata u BiH odnose se na silovanja. Bošnjačke žene predstavljene su kao nemoćne žrtve bez odbrane. Ne poričući zasnovanost tih činjenica, željela sam pokazati sliku ratnica koje su se borile u civilnom otporu, do danas prešutkivanom, i koje su time doprinijele društvenoj obnovi života", kazala je Mann.

Dodala je da je polazna tačka i oslonac studija opsada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: