Kultura
0

Upriličena pres projekcija filma "Svi iz naše porodice"

FENA
U okviru takmičarskog programa u Narodnom pozorištu upriličena je pres projekcija rumunskog filma “Svi iz naše porodice” koji je režirao Radu Jude.

Uloge u filmu tumače: Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu, Gabriel Spahiu, Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arsinel.

Scenaristi filma su Radu Jude i Corina Sabău. Marius je u kasnim tridesetim i razveden je. Njegova bivša žena Otillia se udala za računovođu. Sofia, njihova petogodišnja kćerka, živi s majkom, što Marijusa frustrira. Zakon nalaže da on sa svojom kćerkom može provoditi samo ograničeno vrijeme. Jednog dana, Marius odlazi po kćerku koju želi povesti na kratak odmor na moru, ali njegova bivša žena nije kod kuće, a rečeno mu je da je kćerka bolesna.

Marius je uporan da Sofiju odvede na odmor jer kako ističe to je njegovo pravo. Otilijin novi muž pokušava ga zaustaviti dok ona ne dođe. Ali Marius gubi strpljenje i idari ga. Nakon toga Sofija ne želi ići s njim na odmor a Otilija koja je došla zove policiju da prijavi nasilje...

Pred gledalištem se odvija emotivna drama, koja je na moment čak i komična. Nakon pres-projekcije ekipa filma susrela se s predstavnicima medija.

Glumci Serban Pavlu i Mihaela Sîrbu govorili su o radu na ovom filmu i uporedili ga s igranjem u pozorištu i kako su rekli film je dijaloški.

Mihaela Sîrbu istakla je da je riječ o tekstu koji je životan te da su likovi objektivno postavljeni. Bez navijanja na očevu stranu ili stranu majke. Sama priča filma, njegova tematika o raspadnutoj porodici, o tome da se sve prelama preko djece je univerzalna za svako društvo.

Bilo je riječi i o situaciji u filmskoj industriji Rumiunije,za koju je rečeno da i nije baš sjajna. Budžet za ovaj film iznosio je oko 350.000 eura. I trebalo je dvije godine da se prikupi.