{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upriličen razgovor o knjizi "Južno od Pekosa" Nevena Kazazovića

F
15.10.2010. u 14:23
0
0
Upriličen razgovor o knjizi "Južno od Pekosa" Nevena Kazazovića
0
Upriličen razgovor o knjizi "Južno od Pekosa" Nevena Kazazovića
Mediacentar Sarajevo
Mediacentar Sarajevo organizirao je danas razgovor o knjizi "Južno od Pekosa" novinara i publiciste Nevena Kazazovića, kao specifičnoj ratnoj priči koja svjedoči o jednom vremenu u BiH i ponašanju ljudi u njemu.
Knjiga donosi surovu priču o ratu, drugarstvu, hrabrosti i odlučnosti dvadeset momaka da se odupiru, na svoj način, zlim silama rata. Oni, naprosto, vjeruju da im je rat velika klopka iz koje se mogu izbaviti samo podnoseći žrtve i čineći ono što izgleda nemoguće.

O ovom sedmom autorovom romanu s publikom su razgovarali profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz i novinar Ahmed Burić.

Govoreći o ratnoj književnosti, Kazaz je ocijenio da je za nju važna borba s načinima na koji ideologija i politika u svojim manipulativnim praksama prisvajaju interpretaciju rata, da bi taj simbolički kapacitet pretvorili u svoju pragmatičnu najprizemniju moć.

Naglasio je da se književnost koju on doživljava kao antropološku tragediju i koja destabilizira takve naracije, bori protiv onoga što je u našem trenutku karakteristika - dodatna traumatizacija i žrtava i heroja rata, čime interpretacija koju ideologija nameće vodi društvo u dogmatsku situaciju.

"Takva vrsta dogme koja je karakteristična za etnonacionalizam komšićevskog ili silajdžićevskog tipa, zapravo nas suočava s nemogućnošću da svoje individualne istine ispričamo u društvenom polju. Ako pristanemo na kolektivne istine, onda smo zapravo pristali na totalitarni um. Ovaj roman podriva jednu takvu priču - podriva herojskocentrični narativ te narativ žrtve i partiotizma i otvara nas ka univerzalnijem sistemu vrijednosti", zaključio je on.

Za Ahmeda Burića "Južno od Pekosa" je vrlo domišljata knjiga zato što je potpuno neočekivanog žanra za ono što se piše u BiH. On je iskazao svoju naklonost ka ljudima koji eksperimentišu sa žanrovima, ocijenivši da se ova knjiga može nazvati vesternom.

"To je priča o tome kako je zapravo moguće spriječiti da se neko obogati u ratu, odnosno kako napraviti stvari da budu drugačije nego što su oficijelno bile. U tom smislu je Kazazović užasno zanimljiv pisac. On se, moglo bi se reći, bavi američkim žanrovima. Ali, ovo je na jedan način i omaž partizanskom vesternu. Ovo je poštena knjiga jer je autor uhvatio taj element koji udara sve nas u stomak u vezi s ratom - pitanjima stvaranja novih klasa i bogataša ili ratnim pljačkama", mišljenja je Burić.

Autor Neven Kazazović ističe da je knjigu pisao prvenstveno srcem, a ne mozgom, iako to nije pravilo. Naglašava da je sve vrijeme rata osjećao da mnoge stvari idu krivo te imaju neku pozadinu.

"Sve je to tinjalo u meni i nakon rata roman je napisan na jako emotivan način. Poslije sam u razgovoru s ljudima shvatio da se nisam samo ja tako osjećao, već mnogi", kazao je on, ocijenivši da svoju knjigu smatra političkim trilerom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: