Mreža virtuelnih muzeja
0

Upoznajte budućnost prošlosti

Sarajevo-x.com
Zemaljski muzej u Sarajevu
Zemaljski muzej u Sarajevu
Virtuelni muzeji su novi model komunikacije čiji cilj je kreiranje personaliziranog, imerzivnog i interaktivnog načina za razumijevanje svijeta oko nas. Virtuelni muzej podrazumijeva različite tipove digitalnih kreacija. Iako ova ideja nije nova, u Evropi još uvijek nije dovoljno kvalitetno razvijena.

Zbog toga je uspostavljena transnacionalna mreža partnera koji vjeruju da Evropa može preuzeti vodeću ulogu u svjetskoj panorami virtuelnih muzeja. V-MusT.net će premostiti tehnološke domene i povezati različite naučne discipline sa vrhunskim dostignućima u digitalnom očuvanju kulturnog naslijeđa. Kreirat će novo područje naučnog istraživanja, identificirati potrebe za daljim razvojem, definisati oblik virtuelnog muzeja budućnosti i kreirati proces evaluacije kvaliteta virtuelnih muzeja.

Počevši od identifikacije problema i potreba u oblasti virtuelnog kulturnog naslijeđa, V-Must.net će razviti zajedničku platformu za podršku digitalnom sadržaju, identificirati nove alatke i izlazne uređaje za prikaz tog sadržaja i testirati ih kroz virtuelnu laboratoriju. Uspostavit će programe za trening i edukaciju profesionalaca iz ove oblasti sa ciljem kreiranja nove profesije – digitalni kustos.

Postignuti rezultati će biti objavljeni u naučnim časopisima i predstavljeni na konferencijama. Projekat će završiti interaktivnom virtuelnom izložbom objekata iz rimskog perioda, koja će se istovremeno održati u četiri grada: Rimu, Amsterdamu, Aleksandriji i Sarajevu.

Elektrotehnički fakultet Sarajevo je jedan od 18 partnera iz 13 zemalja koji učestvuju u V-MusT.net projektu. Petogodišnji rad istraživača sa ovog fakulteta okupljenih u Sarajevo Graphics Group prepoznat je od strane najviših evropskih autoriteta iz oblasti virtuelnog kulturnog naslijeđa, tako da je pet virtuelnih muzeja koje je ova grupa razvila uključeno u V-Must.net. U projekat su kao pridruženi partneri uključena i tri BH muzeja: Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej Sarajeva i Muzej Hercegovine iz Mostara.

Kroz buduće četiri godine saradnje sa vrhunskim evropskim institucijama, Elektrotehnički fakultet će razviti svoje naučno istraživačke potencijale i uvesti najmodernije tehnologije u digitalizaciju i virtuelnu prezervaciju kulturnog naslijeđa.

Muzeji pridruženi partneri u ovom projektu imat će priliku da svojim zaposlenicima omoguće sticanje obrazovanja i vještina koje će unaprijediti rad tih institucija i privući posjetioce sa svih strana svijeta da se upoznaju sa bogatstvom našeg kulturnog naslijeđa.

Ukupna vrijednost projekta je četiri miliona eura i finansiran je od Sedmog okvirnog programa Evropske komisije. Više detalja možete pronaći na www.v-must.net.