{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uposlenici HNK Mostar stupili u štrajk upozorenja

F
7.10.2009. u 12:20
0
0
Uposlenici HNK Mostar stupili u štrajk upozorenja
0
Uposlenici HNK Mostar stupili u štrajk upozorenja
Djelatnici Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar stupili su danas u štrajk upozorenje te, zbog katastrofalne situacije u kojoj se trenutno nalaze, najavili i opći štrajk.
Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, pozorišni djelatnici traže preuzimanje osnivačkih prava od Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, uspostavljanje upravnog odbora te isplatu adekvatnih finansijskih sredstva koja su potrebna za normalna rad te kuće.

Od marta finansijska sredstva HNK-u Mostar smanjenja su za 53 posto te trenutno iznose oko 10.850 maraka mjesečno, što nije dovoljno za normalno te kuće s 23 zaposlenika.

"Mi želimo da nas prime predstavnici kantonalne i gradske vlasti u Mostaru i da nađu rješenja za kulturne institucije grada", kazao je predsjednik Neovisnog sindikata HNK Mostar Robert Pehar, dodavši kako će ta pozorišna kuća zatvoriti, ako osnivačka prava ne preuzmu Grad Mostar i Kanton.

Pozorišni radnici pozivaju predstavnike vlasti da prestanu praviti od Mostara "grad slučaj", a to će, smatraju oni, prestati onda kada se prioriteti stave tamo gdje im je mjesto te kada se konačno počne ulagati u kulturu.

"Nećemo dopustiti da nas se uvodi u političke igre jer mi smo umjetnici, a političari moraju shvatiti kako je krajnje vrijeme da ne sramote i nas i sebe i grad", istakao je Pehar.

Ovakva situacija u pozorišnim kućama u Mostaru traje godinama i ovih je dana kulminirala. Prvo, obustavom rada Narodnog pozorišta Mostar, a danas i štrajkom upozorenja HNK Mostar.

Jedine dvije pozorišne kuće u BiH koje nisu otvorile sezonu, to su HNK Mostar i Narodno pozorište Mostar.

"Niko me ne može uvjeriti da to nije namjerno. Dakle, kontrolisani se haos nastavlja. Takva situacija odgovara istim onima kojima odgovora da padaju mrtve glave poslije divljeg i bezočnog ponašanja naše mladosti", kazao je Pehar.

Direktor narodnog pozorišta Mostar Šerif Aljić predložio je da pozorišni radnici sami sastave odluku o preuzimanju vlasničkih prava pa da je upute predstavnicima vlasti da je pročitaju jer je očito, kako je kazao, da oni nemaju volje da to sami urade.

Podršku HNK-u Mostar dale su mnogobrojne sindikalne organizacije i ulturne institucije iz Mostara i Republike Hrvatske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: