Zabava za sve generacije
106

Uoči otvorenja prvog bh. muzeja iluzija: Fascinantan svijet u srijedu će primiti prve goste

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U fascinantnom svijetu iluzija od 12. februara moći će uživat svi građani Sarajeva, ali i svi turisti. Uz mnoštvo didaktičkih igara, slagalica i mozgalica uživat će svi, od najmlađih do najstarijih generacija. Ekipa Klix.ba pokušala je fotografijama i videom zabilježiti sve interesantne iluzije.

Iz Muzeja optičkih iluzija kazali su nam da imaju više od stotinu eksponata, te da će ovo biti najveći muzej ove vrste u regionu. Muzej se prostire na oko tri stotine metara kvadratnih.

Muzej ima interaktivni koncept, a cilj je da posjetioci sami istražuju neobične prostorije. U svakoj od tih prostorija nalaze se još neobičnije iluzije gdje će posjetilac prestati da bude samo posmatrač i postati učesnik i kreator tih iluzija.

Prostorija koja će biti najinteresantnija posjetiteljima je Amesova soba koju je izumio američki naučnik Adelbert Ames mlađi 1946. godine. Kada se soba posmatra kroz manji otvor čini se da ima normalnu perspektivu. Međutim, s drugih gledišta vidi se da je soba sastavljena od nepravilnih trapeza.

"Jedan od najzanimljivijih efekata Amesove sobe je taj što zahvaljujući izobličenoj perspektivi ljudi i predmeti izgledaju mnogo veće ili manje nego što to stvarno jesu, ovisno od toga gdje se u sobi nalaze", objasnili su nam iz Muzeja optičkih iluzija.

Tu je i Beskonačni disko, soba s ogledalima koja je idealna za selfije zahvaljujući različitim oblicima i uglovima reflektovanja.

Osim toga tu je i stolica koja prikazuje koliko je zapravo nevjerovatna veličina osobe koju gledamo iz perspektive fotografa. Tu je i kaleidoskop, čije zaigrane uzorke umjesto šarenih papirića i perli čine sami posjetioci.

Na trećem spratu nalazi se Naopaka soba, te 3D Vučko koji vam sipa kafu. Vučko je bio zvanična maskota XIV Zimskih olimpijskih igara, koje su održane u Sarajevu 1984. godine.

Pored Vučka nalazi se Albert Einstein i iluzija šupljeg lica. Iluziju šupljeg lica prvi put je objavio Richard Gregory u "Prirodi i umjetnost" 1973. godine.

"Hollow-Face je optička iluzija u kojoj konkavna maska izgleda kao konveksno lice. Dok konveksno lice najčešće izgleda kao da gleda samo u jednom smijeru, šuplje lice djeluje kao da pomiče oči brže od posmatrača, tačnije kao da prati posmatračeve pokrete. Iluzija šupljeg lica ima najbolji efekt kada se posmatra s jednim zatvorenim okom ili kroz kameru", rekli su nam iz Muzeja.

Pored velikog broja optičkih iluzuja u muzeju ćete naći i Anti-gravity sobu, RGB lights, UV sobu, Poker sobu, Vrtložnu kupolu, Miraskop 3D iluziju, iluziju zida kafića, Mccollough efekt, Rubinovu vazu, iluziju Munker-white i mnoge druge.

Tu je i Plazma kugla koja je zapravo providna staklena posuda napunjena mješavinom različitih plemenitih plinova s visokonaponskom elektrodom u sredini spremnika.

U muzeju se nalazi Play room u kojem se možete igrati s didaktičkim igračkama.

Muzej optičkih iluzija nalazi se na adresi Skenderija 28, a cijene karata su za odrasle 12 KM, 9 KM za djecu i studente, 7 KM za grupne posjete škola i 35 KM za porodicu (paket uključuje dvije karte za odrasle i dvije za djecu).

Karte se kupuju na svakih sat vremena, a možete ih i rezervirati na broj telefona 033/878-000 ili putem emaila [email protected].

Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata sedam dana u sedmici.