Kultura
0

UNITIC: Danas otvaranje ciklusa iranskog filma

FENA
Nakon indijskog, danas će u okviru XXIII internacionalnog festivala "Sarajevska zima" početi i četverodnevni ciklus iranskog filma.

Ciklus će biti otvoren u UNITIC-u razgovorom o iranskom filmu koji će moderirati Lejla Panjeta uz gosta, iranskog reditelja Muhammeda Rezu Abbasiana.

Sarajevska će publika moći pogledati četiri filma – "Svi smo mi dobro" reditelja Bijana Mirbagheerija, "Vrtovi Kandalusa" Iraja Karimija, "Tako blizu, tako daleko" Saeda Reze Mirkarimija te "Vrbino drvo" Majida Majidija.

Sve projekcije se održavaju u 18.00 sati.

Ekspert za kulturna pitanja Iranskog kulturnog centra Abolghasem Makhtarian ocijenio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kako iransku kinematografiju karakterizira osjećajnost uz jak humani i obrazovni segment. Također, za iranski film je specifičan i nedostatak nasilja ili seksualnih scena.

Današnji program "Sarajevske zime" donosi i klavirski recital Nihada Kreče, koji će biti održan u Bošnjačkom institutu u 20.00 sati. Na repertoaru će biti djela F. Liszta te F. Prokofieva.

Izložba plakata posvećenih zaštiti okoline, koju je pripremila grafička dizajnerica Dalida Karić-Hadžiahmetović, bit će otvorena u Galeriji IPC "E" u 19.00 sati.

Na konferenciji su učešće na Festivalu najavili i autori izložbe "Polyphonic Works" Konstantinos Tzimoulis iz Grčke te Mara Castilho iz Velike Britanije. Ona će biti otvorena sutra u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u 19.00 sati. Bit će predstavljene dvije instalacije koje govore o zajedničkom prošlogodišnjem putovanju ovih umjetnika po BiH, tokom kojeg su upoznali mnoge umjetnike i spoznali nova iskustva.